Истрага о паду Боинга 737 макс: Сигнал из софтвера одвео у смрт

Погрешни сигнали које је пилотима слао аутоматски софтверски систем који је требало да стабилизује летелицу највероватнији је узрок пада авиона «Етиопијан ерлајнса» типа «боинг 737 макс», који се на лету 302 срушио убрзо по полетању из Адис Абебе 10. марта, када је настрадало 157 људи.

Према наводима америчког пословног дневника «Волстрит џорнал», прелиминарни резултати истраге ове несреће показују да је систем против губитка брзине био активиран пре него што је авион пао.

Иако је реч о незваничном налазу, он је тим симптоматичнији, што су се и истражитељи авиона «боинг 737 макс», који се октобра прошле године срушио у Индонезији, такође фокусирали на грешку истог система. Америчке савезне ваздушне власти ФАА уочиле су сличности између две несреће које су однеле укупно 346 живота.

Софтвер је програмиран да се активира када сензори у «носу» летелице укажу на то да се авион успиње под сувише оштрим углом, тако да не дође до успоравања летелице. Но, истрага је прошле године већ показала да је систем, уместо да стабилизује авион, усмеравао његов «нос» — наниже. Такве сигнале, показало се, слао је чак 20 пута пре него што се индонежански авион сурвао у море, усмртивши 189 људи.

У међувремену се показало да су амерички и европски регулатори најмање две године пре пада авиона у Индонезији знали да контролисање угла носа авиона модела «737 макс» можда неће бити довољно у неким ситуацијама.

Европска агенција за авијацију и свемир је ипак издала сертификат да је авион безбедан, сматрајући да ће допунске процедуре и тренинг «објаснити пилотима неуобичајене ситуације» у којима би морали да управљају мануелно и да «тримују» нос авиона.

То се, међутим, није догодило, нити је иједна од две летилице које су доживеле несреће имала уграђене системе упозорења за пилоте.

«Боинг» је накнадно изменио софтвер да блокира систем ако прима контрадикторне податке од сензора. Но, после несреће у Етиопији чаша се прелила. Поднета је прва тужба против компаније «Боинг». У америчком федералном суду у Чикагу поднела ју је породица Џексона Мусонија, држављанина Руанде.

«Боинг» засад није давао никакве изјаве поводом тужбе.

ОГРОМНИ ГУБИЦИ

«Боингова» флота «737 макс» је приземљена широм света од несреће 10. марта, што је «збрисало» 28 милијарди долара тржишне вредности компаније.

Доведене су у питање и унапред извршене наруџбине авиона, вредне више од 500 милијарди долара.

Д. САВИЋ

http://www.novosti.rs

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »