Безопасан изглед бебе Т-Рекса; младунче личило на пуфнастог птића(ВИДЕО)

Поставка изложбе у Њујорку подсетила је посетиоце на то да свако живо биће на овај свет долази као неодољива беба. Чак и када је у питању Т-Рекс.

Иако је тешко замислити да је озлоглашени, зубати џин из доба Креде такође био прво беба, Тираносаурус рекс није могао да изађе из јајета у пуној величини одрасле јединке.

Бебе Т-Рекса биле су налик на веома мршаве ћурке, са рукама нешто пропорционалнијим у односу на тело, за разлику од одраслог диносауруса. Посебно је занимљив податак да је младунче месоједа који је био на врху ланца исхране било прекривено пуфнастим и бујним перјем.

Према најновијем моделу, који се сматра тренутно најверодостојнијим приказом младунца диносауруса, перје Т-Рекса прекривало је читаво тело младе јединке — расло је од главе животиње спуштајући се низ њен реп.

Изненађујућа открића о овом легендарном месождеру и његовим рођацима тираносаурусима, премијерно су приказана на изложби Тхе Ултимате Предатор, отвореној 11. марта ове године у Америчком музеју националне историје, у Њујорку.

Претпоставља се да су младунци свих тираносауруса били одевени у бујне перјане капуте.

Већина врста приказаних на изложби биле су неоткривене до 2000. године, објашњава творац текстуалног дела изложбе, Мартин Швабахер за Ливе Сциенце. Први тираносауруси појавили су се пре око 167 милиона година, што је 100 милиона година пре него што је Т-Рекс завладао Кредом. Његови преци имали су релативно дуже руке и били су мањи и бржи.

Звезда изложбе свакако је симпатична поставка која је посетиоцима указала да ни Т-Рекс није одувек био огроман, већ је од величине одрасле ћурке нагло и брзо растао у страшну и велику одраслу јединку. Сматра се да је око своје 20. године достизао максималну раскош своје грађе — од 3,6 до 3,9 метара висине и 12 до 13 метара дужине, а тежио је између 6 и 9 тона (5.500 — 8.000 у килограмима).

Да би достигао пропорције одрасле јединке, морао је да добија три килограма на тежини, свакодневно, током 13 година хитрог раста, истакао је палеонтолог Марк Норел.

На основу најновијих фосила утврђено је и да су руке одраслог Т-Рекса биле чак мање него што се годинама на основу модела приказивало. Упркос томе, њихова грађа далеко је од крхке. Зглобови су им били веома покретни, а мускулатура снажна. С обзиром на то да су младунци имали пропорционалнију дужину руку постоји могућност да су у том периоду свог живота могли и њима да хватају плен, као што су то чинили њихови мањи рођаци тираносауруси.

Временом је употребљивост руку надоместила масивна глава и снажне вилице којима су ловили и комадали плен, силом јачине 34, 500 Н — ово се сматра најачим загрижајем који је икада постојао у свету животиња.

http://www.novosti.rs 

 

 

 

 

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »