Беч добар град за живот, али очигледно и за терористе

Град Беч већ годинама заузима прво место по квалитету живота у свету, а очигледно и терористи воле ову метрополу за живот, што показује број ухапшених лица осумњичених за блискост Исламској држави или терористичке намере.

 

Последњи случај Ирачанина који је ухапшен у Бечу, где је живео седам година као избеглица, а који је осумњичен да је покушао да изврши терористички напад на железничку пругу у Немачкој доказује је дошло на наплату дуго гледање у страну бечких власти и уздрманост Службе за борбу против тероризма и заштиту уставности (БВТ), констатује бечки дневник «Кронен цајтунг».

Лист критикује да криминалци и фанатици од града добијају социјалну помоћ, општинске станове, бесплатне карте за превоз, а истовремено не желе да се интегришу међу «неверницима».

Указује и да они доприносе даљој радикализацији преко џамија, али и интернета, а поједини планирају и нападе из Аустрије, као ове недеље ухапшени Ирачанин.

Поред њега у Бечу се од рата на страни Исламске државе у Сирији «одмарао» аустријски држављанин турског порекла Азад Г., који је уједно примао и социјалну помоћ.

Сиријски генерал Клаед Х., који је осумњичен да је злостављао људе у својој домовини, у Бечу добио је уточиште, након чега је нестао.

Драматичније последице имало је неделовање аустријских власти у случају Ахмеда Т., Чечена који је 2003. добио азил у Аустрији, а 2012. је постао командант Исламске државе, добијајући уједно осам година новчану подршку. Он је учествовао у планирању крвавог напада на аеродром у Истанбулу 2016.године, у којем је убијено 44 особа.

Аустријанац албанског порекла Лоренц К., који је планирао терористички напад на железничку станицу у Бечу, на време је заустављен, али захваљујући информацијама добијених из Немачке.

Његова породица имигрирала је у Аустрију из Албаније, и добила је и аустријско држављанство, а њихов син, који је осуђен на девет година затвора, се радикализовао у Бечу.

Још један «Бечлија» је стекао «славо» име у џихаду, а то је Мохамед М., који је још пре одласка у Сирију, где је био један од вођа, у главном граду Аустрије пропагирао радикални ислам.

Он је само на кратко у Аустрији био у затвору због формирања И подстицања терористичке организације.

Претпоставља се да је убијен у терористичком нападу.

Ови случајеви показују да је Беч веома чењен за живот и код терориста, али показује и многе недостатке у раду аустријских служби, преноси Танјуг.

 

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »