САД започеле ратификацију Протокола о пријему Северне Македоније у НАТО

Председник Доналд Трамп је започео поступак ратификације протокола о пријему Северне Македоније у НАТО, писмом америчком конгресу у коме се истиче неопходност чланства те земље у Алијанси, преноси македонска телевизија Сител.

„Достављам вам Извештај о приступању Републике Северне Македоније у НАТО, припремљен у складу са секцијама Решења о обавештавању и одобрењу ратификације протокола Северно-атлантског уговора из 1949. године, о пријему Пољске, Мађарске и Чешке Републике 30. априла 1998. године“ наводи се у писму које је Трамп послао Конгресу САД.

Протокол из 1998. године о пријему Чешке, Пољске и Мађарске у НАТО служи као основа за све будуће чланице Алијансе који долазе из такозваног посткомунистичког блока. У њему је наведено да пријем доприноси безбедности и стабилности у Европи, као и ширењу демократских капацитета за будуће државе-чланице.

Министарка одбране Северне Македоније Радмила Шекеринска такође је потврдила информацију да је Бела кућа започела процедуру ратификације Протокола о пријему државе у НАТО.

Спутњик

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »