Руска хуманитарна мисија на КиМ: Право на лечење је основно људско право

Увођење такси од 100 одсто на сву робу из централне Србије и Босне и Херцеговине које су приштинске власти успоставили пре више од пет месеци, условили су и отежано снабдевање лековима у здравственим установама и апотекама на КиМ. Док се у Клиничко – болничком центру у северној Косовској Митровици недостатак одређених лекова надомешћује, ситуација у државним апотекама је знатно лошија.

Фото: И. Радуловић

Информације о таквом стању стигле су и до депутата Државне думе Руске Федерације и представника Руске хуманитарне мисије који су  посетили државну апотеку и болницу у северној Косовској Митровици.

Право на живот и на лечење основно је људско право и ми преузимамо на себе обавезу да у најкраћем могућем року, у сарадњи са државним институцијама Србије, укључујући и председника Србије и Владе Републике Србије, пружимо своју помоћ у снабдевању пацијената неопходним медицинским средствима. Имајући у виду да је изостала реакција међународних хуманитарних организација РХМ је донела одлуку да пружи своју помоћ – изјавио је Јевгениј Примаков, депутат Државне думе Руске Федерације и председника Управног одбора Руске хуманитарне мисије.

Јевгениј Александрович Примаков (фото:Лола Ђорђевић)

Саосећање руског народа са народом на Косову и Метохији пренео је Павел Дорохин, депутат Државне думе Руске Федерације.

Таксе од 100 одсто онемогућавају да они који се лече добију неопходне лекове. Русија као члан Савета Европе постараће се да СЕ постане свестан нарушавања основних људских права на Kосову и Метохији – рекао је Дорохин и додао „да су они, као изабрани представници руског народа у Думи, овде да у име руског народа пруже подршку нашем народу“.

Фото: И. Радуловић

Заменик директора KБЦ у Kосовска Митровица др Златан Елек каже да и поред проблема са набавком одређених лекова, болница ради колико толико у нормалним условима.

 Постоје одређене врсте лекова које су у дефициту, али то успевамо да надоместимо. Било је проблема са набавком кисеоника, са одређеним антибиотицима и цитостатицима, али за сада функционишемо нормално – рекао је Елек.

Он је додао да су са представницима Руске хуманитарне мисије и депутатима Руске думе разговарали о евентуалној помоћи у набавцу одређених лекова, али и у стручној и у помоћи у апаратури.

 У наредним данима ћемо направити списак и спецификацију потребних ствари које ћемо доставити нашим пријатељима из Русије – рекао је др Елек.

И. Радуловић

http://www.novosti.rs/

 

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »