Русија пронашла начин да заштити „Северни ток 2“ од Америке

„Гаспром“ ће до краја године купити своје највеће извођаче — компанију „Стројгасмонтаж“ од Аркадија Ротенберга и компанију „Стројтрансњефтегаз“ од Генадија Тимченка, пише РБК, позивајући се на неименоване изворе. Обе компаније планира да купи „Гаспромов“ сопствени извођач радова — „Гастројпром“. Вредности уговора нису откривене.

Како је објаснио извор листа, у условима оштре конкуренције са САД за гасно тржиште Европе, „Гаспром“ жели да елиминише сваки потенцијални повод за критику на рачун те компаније, између осталог да избегне оптужбе за сарадњу са извођачима који се налазе под санкцијама. Према подацима листа, већ у априлу ће се на челу „Стројгасмонтажа“ наћи менаџер „Гаспрома“ Станислав Аникејев.

„Стројгасмонтаж“ и „Стројтрансњефтегас“ су били извођачи радова током изградње гасовода „Снага Сибира“ који води из Русије у Кину. У овом тренутку обе компаније учествују у изградњи гасовода „Северни ток 2“ од Русије до Немачке, који треба да буде завршен крајем 2019. године. Осим тога, ћерка-компанија „Стројгасмонтажа“ је градила и Кримски мост. Власници обеју компанија се налазе под санкцијама САД и ЕУ још од 2014. године.

Пројекат „Северни ток 2“ подразумева изградњу два крака гасовода укупног капацитета 55 милијарди кубних метара гаса годишње, од Русије, преко Балтичког мора, до Немачке.

Спутњик

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »