Немачка продужила забрану извоза оружја у Саудијску Арабију

Немачка влада одлучила је продужити своју забрану извоза оружја у Саудијску Арабију до 30. септембра, известила је Н-ТВ.

© REUTERS / RALPH ORLOWSKI

Немачка влада продужила је своју забрану извоза оружја Саудијској Арабији за још шест месеци, преноси Ројтерс, позивајући се на званичну изјаву. 

Ембарго је требало да истекне ове недеље пошто се немачка владајућа коалиција бори да постигне договор о томе да ли да се продужи забрана.

Раније овог месеца, немачка влада продужила је ембарго на продају оружја Саудијској Арабији до краја марта, «због развоја догађаја у Јемену», изјавио јенемачки министар спољних послова Хеико Маас.

Хеико Маас је 20. фебруара изјавио да ће будуће одлуке о томе да ли ће се оружје испоручивати Саудијској Арабији зависити од тога како ће се сукоб развијати у Јемену.

Немачка је објавила забрану у октобру, усред контроверзе око смрти саудијског новинара Јамала Кашоггија, који је убијен у саудијском конзулату у Истанбулу.

Берлински потез подстакао је Париз и Лондон да затраже од Немачке да укине забрану, будући да неке француске и британске компаније које користе оружје користе немачке компоненте.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »