Може ли држава да лечи «швајцарске» кредите?

Држава ће, коначно, решити проблем задужених у швајцарским францима. То је у четвртак јавно обећао председник Србије Александар Вучић који је, ненајављено, обишао грађане који већ данима протестују пред Врховним касационим судом, захтевајући јединствен став по питању ових зајмова. Протест чланова Удружења CHF је, на молбу председника Србије, привремено обустављен.

Верујем да можемо да направимо договор. Држава је спремна да размотри како да се помогне у 16.800 предмета и како да се та дуговања пребаце на евро — рекао је Вучић у разговору са грађанима. — Разговараћемо са банкама, они ће бити оштро против. А видећемо шта ће рећи и Касациони суд, иако ја на то не могу да утичем. Банке неће хтети да прихвате сав ризик.

Најављено решење, чији предлог би требало да буде готов до следећег петка, подразумевало би да банке део трошка преузму на себе (око 70 одсто), док би држава сносила остатак. «Цена» оваквог решења би била око 120 милиона евра.

 Спремни смо да преговарамо са банкама да, ако суд донесе одлуку, банке плате 60 или 70 одсто, а да ми помогнемо са 20 или 30 одсто да би се банке умилиле да на одређени начин помогну. Јер, није фер да неко плати толики новац за кров над главом, а остане без тога — рекао је Вучић.

Адвокат Јелена Павловић, члан управног одбора Удружења CHF, сматра да конверзија ових кредита у евро не би решила проблем оних грађана који су већ остали без станова, а таквих је око 8.000.

И даље тврдим да Врховни касациони суд мора да уради свој део посла, да се изјасни о овим кредитима — каже Јелена Павловић.

 Искуство Мађарске и Хрватске показује да закон никад не даје резултате и ефекте као што даје судска одлука да је та индексација у швајцарским францима била непоштена и ништава. Претварање кредита из «швајцараца» у евро коштало би државу, али ми имамо решење које не би ишло на рачун државе. Укидање клаузуле којом су кредити везани за швајцарски франак, чиме би кредити били динарски, као што и јесу, добро је решење и за државу и за задужене.

Ни банке, како наводи, не би биле на губитку, већ би морале да се одрекну екстрапрофита.

Грађанима којима је уговор о кредиту раскинут се не може извршити реструктурирање, већ им само судска одлука може помоћи — појашњава Павловићева.

Из тог разлога, да је неки предлог о евентуалној конверзији у евро био 2015, он би имао смисла. Не могу унапред да се изјашњавам да ли би неки предлог био добар или лош, али унапред могу да кажем да треба бити опрезан. Јер, четири у године прошле, многе штетне последице су наступиле, и питање је да ли би се могле кориговати било каквим законом. Осим тога, питање је зашто би држава сада плаћала нешто што очигледно не ваља.

ВЕЛИКА МУКА

Председниче, само нам ви можете помоћи. Ја сам дошао из Ниша да овде тражим спас. Ове кредите, како је кренуло, ни наша деца неће моћи да отплате. А извршитељи нам стално дахћу за вратом. Ако ви преузмете да решите ову нашу муку, уверен сам да ће се наћи добро решење за све задужене — пожалио се на протесту председнику Вучићу један Нишлија.

РАДНА ГРУПА

Први састанак радне групе за решавање овог проблема је у понедељак. Тада ће Удружење CHF предати председнику Србије своју документацију и предлог решења овог проблема.

http://www.novosti.rs

 

 

 

 

 

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »