Гваидо позива на демонстрације и свргавање Мадура

Лидер опозиције у Венецуели и самопрокламовани привремени председник ове државе Хуан Гваидо, позвао је своје присталице широм државе да, у суботу изађу на улице и протестују против искључења струје. Исте демонстрације биће прилика да народ, како је рекао, «учини последњи напор да свргне председника Николаса Мадура».

Док опозиција тврди да социјалистичка влада у Каракасу заврће славине електричне енергије, Мадурови следбеници за нестанак струје оптужују «снајперисте који предводе диверзију на хидроелектрану Ел Гури са потписом Гваида и његових америчких ментора».

Нови присилни мрак надвио се над Венецуелом у којој су без напајања поново остале болнице, јавни превоз, снабдевање водом…

 Дошао је час да се агитује на сваком кораку, у читавој земљи, да би се вода, струја и гас вратили грађанима Венецуеле — казао је Гваидо. — Светло је угашено, не смемо остати пасивни посматрачи.

Гваидо је у четвртак лансирао и датум за акцију под називом «Операција слобода», која ће, каже он, стартовати 6. априла на целој територији Венецуеле.

Ради се о смењивању власти у Каракасу, које ће, како се наводи у светским медијима, коштати Вашингтон пола милијарде долара.

 Суботње демонстрације биће генерална проба — написао је Гваидо на «Фејсбуку».

Он је најавио «оснивање специјалних комитета широм земље» који би требало да «стану на крај узурпацији у сваком региону, сектору, синдикату, образовној установи, владином телу».

Фото АП Несташица воде и струје потреса Венецуелу

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова оценила је у четвртак да су САД добиле од Холандије бланко карту да користе њено колонијално острво Курасао као почетну тачку за агресивну интервенцију у Венецуели.

Овај споразум, на први поглед, омогућава америчким званичницима приступ инфраструктури зарад пружања хуманитарне помоћи али, убрзо постаје видљиво да договор не искључује могућност коришћења и других начина достављања помоћи, поред цивилне.

«Којих тачно?», пита се Захарова и одмах одговара «јасно је да се ради о војној помоћи».

Фото АП Несташица воде

РАЗГОВОР, А НЕ РАТ

Влада Венецуеле нема у плану да користи руске војнике у операцијама на својој територији — изјавио је у четвртак војни аташе Венецуеле у Русији.

Руски војници су стигли да би разговарали о војној сарадњи, а не зарад учешћа у војним операцијама.

И. Станојевић

http://www.novosti.rs/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »