Гваидо одбио да објасни одакле му 100.000$ потрошених за путовања у иностранство

Лидер венецуеланске опозиције Хуан Гваидо, који се прогласио «привременим председником», одбио је детаљно објасни  изворе финансирања, тачније одакле му 100.000 долара које је користио за плаћање путовања у инострансто, али је прокоментарисао одлуку шефа Контролне управе Венецуеле Елвиса Амороса којим је Гваиду уведена забрана обављања било којих државних дужности у наредних 15 година, пише агенција Спутњик на енглеском.

«[Аморосо] није државни контролор. А Уставотворна скупштина не постоји […] Легитимни парламент је једина структура која има мандат да именује државног контролора», рекао је Гуаидо у говору пред својим присталицама у четвртак.

Ограничења су наметнута Гуаиду у четвртак.

Венецуелански државни контролор Елвис Аморосо рекао је да су се приликом доношења одлуке водили  неправилностима у финансијским подацима Гуаидо-а, укључујући и чињеницу да је опозициони лидер имао преко 90 страних путовања, плативши за њих око 300 милиона боливара (око 100.000 долара).

Аморосо је истакао да су извори ових средстава нејасни.

У Венецуели су 21. јануара почели масовни протести против легално изабраног председника те земље Николаса Мадура, недуго пошто је положио заклетву. Опозициони лидер Хуан Гваидо прогласио је себе за привременог шефа државе, уз подршку САД и западних земаља. Мадуро је Гваида назвао „америчком марионетом“. Русија, Кина и низ других држава подржавају Мадура као легално изабраног шефа државе.

Након што је политичка криза избила у Венезуели крајем јануара, Сједињене Државе су наметнуле неколико кругова санкција против званичника и ентитета Венецуеле и блокирале 7 милијарди долара имовине која припада ПДВСА.

Мадуро је осудио санкције као илегални покушај одузимања суверене имовине Венецуеле. Венецуеланска влада је такође одлучила да премести ПДВСА канцеларију из Лисабона у Москву и отвори подружницу у Русији.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »