Француски министар: Париз одбија послушност Америци

Француска неће испуњавати захтеве које би Вашингтон могао да јој постави у оквиру екстериторијалне примене америчког закона, изјавио је француски министар економије и финансија Бруно ле Мeр у интервјуу листу „Фигаро“.

„Наш политички суверенитет зависи од технолошког суверенитета. Француска одбија да се потчињава (Америци и Кини). Уместо тога, Европа жели да буде лидер“, рекао је Ле Мер.

Европа, додао је министар, зна да САД постају „све тежи партнер“, док се „кинески гигант“ учвршћује на међународној сцени. У вези с тим, уверен је он, Европа треба да се етаблира као „независна, суверена сила која штити и инвестира у сопствене технологије“.

Како би одговорила на изазове САД и Кине у економској сфери, Европа треба да изгради сопствене амбициозне планове у сфери производње и технолошког развоја, додао је министар.

Раније је председник Француске Емануел Макрон изразио идеју формирања европске војске, независне од САД. Он је предложио формирање Европског савеза за безбедност, ревидирање Шенгенске зоне, формирање пограничне полиције, отварање европске канцеларије за давање азила и агенције за заштиту демократије.

Спутњик

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »