Европски парламент тражи укидање виза Приштини

Приштина је у четвртак из Стразбура добила две важне поруке. Европски парламент позвао је на укидање виза за носиоце косовског пасоша, док је из парламентарног Одбора за сарадњу са Србијом стигао позив да хитно укину таксе на српску робу.

Европски парламент у четвртак је усвојио предлог Европске комисије којим се од чланица Уније тражи визна либерализација за грађане КиМ са косовским пасошима.

Известилац за визну либерализацију у Европском парламенту Тања Фајон рекла је да је «Косово остало црна рупа на Западном Балкану» када су у питању визе, и позвала ЕУ да одмах реагује.

Комесар ЕУ за унутрашња питања Димитрис Аврамопулос изјавио је да је задовољан што је ЕП препознао важност безвизног режима за Косово. Део чланица ЕУ не подржава визну либерализацију због страха од могућих миграција са те територије.

Такође, у четвртак је одржан и састанак Парламентарног одбора ЕУ за стабилизацију и придруживање са Србијом, а председник тог тела Едуард Кукан позвао је власти у Приштини да укину таксе од 100 одсто на српску робу.

Он је казао да и Србија и Косово треба да остану мултиетничке и да било који споразум може бити прихватљив само ако је међусобно договорен, у складу са међународним правом и ако узме у обзир свеукупну стабилност у региону.

Кукан је поздравио напредак у развоју функционалне тржишне економије у Србији и поручио да је нашој држави потребан плуралистички медијски пејзаж, уз адекватно финансирање и гаранције за заштиту новинара.

ПРОТИВ НАСИЉА И ЗАСТРАШИВАЊА

Кукан је на седници одбора рекао да је мирна мобилизација грађана део демократског друштва, али је истакао да неслагање са уређивачком политиком јавног емитера не би требало да буде изражено насиљем и застрашивањем његових новинара.

Казао је и да парламент треба да буде место за демократску дебату, где владајуће и опозиционе странке треба да буду у стању да нађу заједничка решења и одговоре на питања од јавног значаја.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »