Дачић: „Изналажење модалитета за јачање сарадње у бројним областима са карипским земљама“

Говор првог потпредседника Владе и министра спољних послова Републике Србије Ивице Дачића на Двадесет и четвртом састанку Савета министара Асоцијације карипских држава који се одржава у Никарагви:

„Уважени министри,
Даме и господо,

Желим на почетку да изразим захвалност на позиву Владе Републике Никарагве да присуствујем овом састанку шефова држава или влада земаља Асоцијације карипских држава и на посебној части да се обратим Састанку министара Асоцијације карипских држава.

Ви ове године обележавате један значајан јубилеј – 25 година заједничког рада и залагања на остваривању бољег, срећнијег и садржајнијег живота за ваше грађане кроз изградњу чврстих веза, у једном региону који дели сличне изазове, било да се ради о политичким или оним животним, као што су економски просперитет, образовање или последице климатских промена.

Иако географски удаљени, још увек памтимо одличне односе које је некада Социјалистичка Федеративна Република Југославија имала са карипским државама и због тога желимо да обновимо раније везе и пријатељства са вашим народима. Република Србија је покренула низ активности на обнављању билатералне сарадње са многим државама Латинске Америке и Кариба, а пре 17 година иницирала је и успостављање институционалне сарадње са регионалним организацијама, као што су Организација америчких држава, Карипска заједница (CARICOM) и, коначно, Асоцијација карипских држава.

Задовољство нам је што смо међу земљама са којима делимо исте вредности, као што су поштовање међународног права и његових принципа и што сада, у оквиру Асоцијације карипских држава, можемо са њима да развијамо сарадњу и на конкретним пројектима.

Посебно нам је задовољство што смо имали прилику да будемо домаћини генералном секретару Џун Сомер, крајем маја прошле године, а разговори које смо тада водили допринеће утврђивању области и изналажењу модалитета сарадње, на основу тада потписаног Оквирног споразума између Владе Републике Србије и Асоцијације карипских држава.

Уверени смо да постоји низ области у којима бисмо нашли заједнички интерес, а ја бих сада издвојио само неколико.

Један од најбољих начина за обнављање и успостављање јачих веза између народа наша два региона, боље међусобно упознавање и разумевање различитих обичаја и животних навика, је свакако сарадња институција културе, али и образовање. Познато је да управо студенти који имају прилику да се образују у некој другој земљи постају непроцењива спона за будућност. Ми то најбоље знамо, јер је Београд у последњих педесет година био домаћин студентима из најразличитијих крајева света, раније кроз Покрет несврстаних земаља, а сада и кроз програм „Свет у Србији“, и они су сада наша веза са тим регионима.

Иако искључиво континентална земља, у последњих неколико година све више странаца посећује моју земљу и њене бројне културне и забавне садржаје, али и природне лепоте. Верујем да постоји простор за изналажење модалитета за превазилажење велике дистанце између наших региона и њихово приближавање кроз туристичку понуду, а спремни смо и да са државама АЦС разменимо искуства у овој области.

Климатске промене и њихов утицај на животе свих становника планете Земље је велика тема и подстиче забринутост свих нас. Република Србија је већ искусила њихове последице приликом катастрофалних поплава које су нас задесиле маја 2014. године. Ако је промена климе могла да изазове такве поремећаје у једној континенталној земљи, онда можемо у потпуности да разумемо веома оправдану забринутост карипских, нарочито острвских, земаља за свој опстанак.

Србија је током поменутих катастрофалних поплава стекла значајно искуство на плану благовремене заштите од елементарних непогода, као и у отклањању последица великих разарања и спремни смо да пренесемо то искуство карипским партнерима.

Влада Републике Србије ће са дужном пажњом проучити пројекте који су данас представљени и у дијалогу са овом уваженом организацијом сагледати оптималне начине да се помогне и јача сарадња са карипским земљама.

Дозволите ми још једном да Никарагви, као домаћину, изразим захвалност на срдачном гостопримству и одам признање за одличну организацију овог скупа.

Хвала.“

Извор: МСП

The post Дачић: „Изналажење модалитета за јачање сарадње у бројним областима са карипским земљама“ appeared first on Социјалистичка партија Србије.

Source: Социјалистичка партија Србије (http://www.sps.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »