Србија и Грузија отварају амбасаде у главним градовима

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић захвалила је председнику парламента Грузије Ираклију Кобахидзеу на поштовању међународног права и територијалног интегритета Србије, као и на томе што Грузија никада не гласа противно интересима Србије у међународним организацијама.

Гојковић је рекла да ће Грузија отворити почасни конзулат и да је посетом високог представника те земље најављено обострано отварање амбасада у главним градовима Србије и Грузије.

Председница Скупштине Србије и Кабахидзе потписали су у парламенту Споразум о партнерству чему су претходили садржајни разговори.

«Споразумом смо договорили да ћемо сарађивати још чвршће и садржајније у области европских интеграција, јер је то наш заједнички спољнополитички циљ, али смо договорили и сарадњу наших радних тела», рекла је Гојковићева.

Председница Скупштине Србије је навела да две земље у економији сарађују нешто мање него у политици и да је намера да се привредна сарадња побољша. Посебно је истакла важност посете, јер је каже прва након успостављања билатералних односа.

«Заинтресовани смо да сарађујемо, не само када је реч о спољнотрговинској размени, већ и у области туризма. Недавно смо ратификовали споразум о укидању виза за обичне носиоце пасоша, а данас смо разговарали о потреби увођења директних авио линија», додала је Гојковићева.

Гост из Грузије захвалио је представницима српског парламента на садржајним разговорима, а председници Маји Гојковић због посете тој земљи.

Навео је да постоји позитивна динамика међусобних односа, те захвалио Србији што поштује суверенитет и територијални интегритет Грузије, те истакао да у том смислу и Грузија подржава Србију.

«Ми желимо да још побољшамо наше односе и да они буду што чвршћи. Битно нам је да постоје јако добри политички односи, али желимо да побољшамо и привредне односе. Постоје велике шансе за побољшање привредне и културне сарадње, али и да је реч о науци, образовању, спорту», рекао је Кабахидзе.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »