Словенија рекордер у ЕУ и свету по поскупљењу станова

Цене станова у Словенији су прошле године порасле највише у свету, а такво рекордно поскупљење у протеклој деценији забележили су само Исланд и Хонг Конг, пише данас Пословни дневник.

Иза Словеније следе Малта, Кина и Мађарска, показала је анализа компаније Книгхт Франка, која прати кретање цена некретнина на глобалном нивоу.

Хрватска је на 18. месту са растом цена од 6,8 одсто, што је, према Книгхт Франку, више од светског просека будући да је раст цена некретнина у 56 земаља које прати та компанија у четвртом кварталу прошле године износио 4,3 одсто.

Према подацима словеначке државне статистике, цене некретнина у Словенији у последњем кварталу 2018. године порасле су за 18,2 одсто у односу на исти период 2017. године.

Порасту цена станова у Словенији највише је допринео раст цена старих некретнина за 19,8 одсто, пише Пословни дневник позивајући се на словеначке медије.

Словенска геодетска управа је недавно објавила да је просечна цена кавдратног метра старог стана прошле године износила 2.770 евра, те да је прошлогодишње просечно поскупљење старих станова у Љубљани премашило рекордан ниво из 2008. године.

Цене станова у староградњи у Љубљани порасле су прошле године за више од 35 одсто у односу на 2015. године, док су цене коришћених кућа порасле за 38 посто, а од 2015. године више од 50 посто.

У словеначким агенцијама за некретнине кажу да је развој туризма у Словенији увелико допринео великом расту цена стамбених некретнина, да су појединци у Љубљани, на обали и у другим туристички атрактивним локацијама куповали станове за изнајмљивање туристима, али да се тај «бум», преноси Танјуг

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »