Премијера филма „Повод“: Кључни догађаји који су претходили НАТО агресији

Први филм из серијала о НАТО агресији на СРЈ „Повод», премијерно је приказан у среду у Свечаној сали Југословенске кинотеке, а у њему су приказани кључни догађаји који су претходили НАТО агресији 24. марта 1999. године.

Премијера филма „Повод“ (Фото: Лола Ђорђевић)

Филмску трилогију „НАТО агресија на СРЈ … на мир», која је сведочанство о кључним догађајима у периоду непосредно пре, за време и после агресије НАТО-а на нашу земљу реализује Управа за односе са јавношћу и Војнофилмски центар „Застава филм», поводом 20 година одбране отаџбине од НАТО агресије, саопштило је Министарство одбране.

Како се наводи, одбрана отаџбине показана 1999. године може се описати са много речи, напад НАТО агресора само једном — злочин.

Премијера филма „Повод“ (Фото: Лола Ђорђевић)

Да се злочин не заборави, не умањи и не избледи, важно је оставити сведочанства пером, гласом и сликом.

Сценарио и режију филма „Повод“ урадио је професор Драган Елчић, декан Академије уметности, уз стручну консултацију Милована Дрецуна.

У ауторској екипи, представљеној на крају пројекције, су и организатор Александра Живковић, монтажер Душан Милуновић, композитор Драшко Јанковић, дизајнер звука Борис Шурлан, глумац Немања Драгаш и продуцент потпуковник Горан Иконић.

Премијера филма „Повод“ (Фото: Лола Ђорђевић)

У наставку косметске трилогије биће приказани филмови „Хумане бомбе“ и „Три тачке на мир“.

Трилогија је названа косметска јер се претежно бави ратним догађањима на Косову и Метохији и херојском одбраном Војске Југославије против удруженог непријатеља — НАТО авијације, која је даноноћно бомбардовала и Косово и Метохију и целу територију СР Југославије, терористичке ОВК, која је свим силама надирала на границу из Албаније, са намером да пробије одбрамбени бедем и регуларне војске Републике Албаније, са чије територије су вршена стална артиљеријска дејства.

Сцена из филма „Повод“ (Фото: Лола Ђорђевић)

Према речима директора ВФЦ „Застава филм“ потпуковника Горана Иконића, овај троделни серијал само је део укупног доприноса који „Застава“ даје филмском продукцијом и сећањем на 78 дана херојске одбране отаџбине, на све који су дали животе у тој неравноправној борби, на невине жртве НАТО бомби и оболеле од баченог осиромашеног уранијума и на уништавање инфраструктуре, објеката, путева, пруга и мостова широм земље.

Сцена из филма „Повод“ (Фото: Лола Ђорђевић)

Из те продукције потпуковник Иконић издваја и документарно-игране филмове о биткама на Кошарама и Паштрику у копродукцији са Радио-телевизијом Србије, чије се премијере очекују у априлу и мају ове године.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »