Парастос за пилота Зорана Радосављевића погинулог у НАТО агресији

Свештеници Епархије зворничко-тузланске служили су на планини Мајевици парастос српском пилоту Зорану Радосављевићу на месту његове погибије у току агресије НАТО-а на СР Југославију 1999. године.

«Свештенослужитељи Епархије зворничко-тузланске су 26. марта походили место изнад мајевичког села Горња Трнова на којем је пре две деценије пронађено тело Зорана Радосављевића, српског пилота који је живот положио за ближње своје у току агресије НАТО-а на нашу отаџбину» — објављено је на интернет страници Епархије.

Црква је узнела молитве за човека који се борио са 24 непријатељска авиона и у тој борби положио свој живот, наведено је на сајту.

Из Епархије зворничко-тузланске подсетили су да су пилоти Зоран Радосављевић и Слободан Перић узлетјели са аеродрома у Батајници и да су, иако знатно ослабљени због неисправних система на авионима, ови хероји свјесно ишли да бране свој народ и отаџбину.

Радосављевић је у то вријеме био најмлађи пилот ловац 204. Авијацијског пука Ратног ваздухопловства Војске Југославије.

«Данас још громко одјекују његове речи упућене мајци непосредно пред погибију — «Шта је човек ако изгуби своју домовину? Ми пилоти морамо да преузмемо први удар на себе и тако спасемо бар неко дете у овој земљи». Својим сведочанством, приносећи себе као жртву живу, уткао се у речи «Благо оном ко довијека живи, имао се рашта и родити» — наводи се у тексту.

Из Епархије је најављено да ће, чувајући од заборава Радосављевића и његову жртву, бити настављено окупљање око места његовог страдања свакога марта.

«Сваког марта ћемо се сабирати око места његовог страдања, снажећи се његовом храброшћу, дивећи се његовом подвигу и исповиедајући веру да ће Господ свима дати по делима њиховим у Последњи Дан» — закључили су из Епархије зворничко-тузланске.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »