Огласило се Министарство спољних послова: Зашто је уролана изложба у Паризу

Министарство спољних послова саопштило је данас да је одлука да се у уторак привремено урола део изложбе у Културном центру Србије у Паризу, организоване поводом 20 година од почетка НАТО бомбардовања, донета због недостатка простора за одржавање комеморативне трибине на тему „1999, НАТО и Југославија“.

Уколико се утврди да је учињен било какав пропуст на штету интереса Републике Србије, о томе ће се, у складу са прописима и процедурама, одлучити и поступити, поручили су из Министарства.

„Како смо обавештени од стране Амбасаде, донета је одлука, а као резултат заједничких консултација, да се део поставке привремено урола због недостатка простора за одржавање поменуте комеморативне трибине. Наредног дана, 27. марта, комплетна поставка је поново изложена и биће доступна посетиоцима КИЦ-а до 13. априла, као што је и планирано“, истиче се у саопштењу.

Како се подсећа, изложба Историјског музеја Србије „Србија 1999. године — 20 година после — док су бомбе падале“, аутора Биљане Вилимон и Владимира Величковића, потврђена у годишњем Програму Министарства културе и информисања Републике Србије за 2018/2019. годину, која приказује уметничке радове, слике и цртеже, инспирисане ратним догађањима у Републици Србији и обележавањем 20. годишњице НАТО агресије на Србију 1999. године, отворена је 23. марта.

Такође, на основу програма Министарства одбране Републике Србије, поводом обележавања две деценије од НАТО агресије, у организацији војног изасланика Републике Србије у Француској, за 26. март ове године била је планирана комеморативна трибина на тему „1999, НАТО и Југославија“.

Имајући у виду да је дошло до преклапања ове две веома значајне манифестације, било је неопходно, у пуној координацији између шефа ДКП-а и директора КИЦ-а у Паризу, пронаћи најадекватније решење, наглашавају у Министарству спољних послова.

„Не желимо да полемишемо о бројним коментарима на друштвеним мрежама, иако коментаре сматрамо корисним за наше укупно сагледавање рада не само КИЦ-а, већ и других установа, али желимо да укажемо да је у овом осетљивом тренутку и важном догађају врло значајно да се ово питање сагледава са посебним сензибилитетом, а пре свега с обзиром на одређене коментаре појединаца заинтересованих за радно ангажовање при КИЦ-у у Паризу“, пише у саопштењу.

Начин ангажовања за рад у КИЦ-у представља једну од мера предложену од стране Радне групе за сагледавање укупне ситуације у КИЦ-у, коју је формирао први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић прошле године, односно да се кроз јавни конкурс ангажују најбоља и најстручнија лица која ће помоћи да овај наш Културно-информативни центар на најбољи начин оствари своју функцију, истиче Министарство.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »