Нова законска решења за још бољи здравствени систем

Марјана Мараш, народна посланица Социјалистичке партије Србије о Предлозима закона о изменама и допунама Закона о здравственом осигурању и  Закону о здравственој заштити.

Морамо још више  радити на упознавању и едукацији људи о потенцијалним здравственим опасностима. Превентивни прегледи су начин да ионако висок број потенцијално оболелих од карцинома, у наредном периоду, превенцијом смањимо.

Оно што на почетку желим да кажем, да поред ових закона који су квалитетни и добри кровни закони, све похвале вама министре за опремање здравствених установа. Не заборавимо да сте ви омогућили да се запосли прво 100 најбољих студената, па након тога 60 најбољих студената медицине, који су добили специјализације и плаћене докторске студије и уговоре на неодређено радно време. Један такав студент који је имао просек преко 9 се запослио и у општој болници у Врбасу и на томе смо вам захвални.

Поред тога желим да истакнем да у овом закону има доста добрих решења, које поздрављамо као посланичка група, као што су на пример већа права за оне који немају здравствену књижицу.

Ми смо се на локалу, пошто долазим из локалне самоуправе, сусретали са овим проблемом када су у питању палијативна збрињавања особа које немају здравствену књижицу, оних који су у процесу приватизације остали без посла, који нису остварили право на пензију и онда су долазили код нас са захтевом да им помогнемо. Они су ималиправо да се јаве као хитни случајеви, али морали смо да  нађемо начин како би они могли да се лече. Зато све похвале што сте овај проблем који смо имали на локалу овим законским решењем решили.

Што се тиче скрининг и превентивних прегледа, раног откривања карцинома дојке, грлића материце и дебелог црева, могу да вам кажем да су у општој болници и у дому здравља у Врбасу управо 17. и 23. марта организовани превентивни прегледи, гинеколошки преглед и ултразвук дојке.

Укључили смо се и у ову акцију и поздрављам што је донета, како кажете казнена одредба, овде су неки наводили, можда не популарна, а ја је сматрам као превентивну меру за ове превентивне прегледе и надам се да нећемо имати потребе уопште да ту казнену меру употребљавамо и да санкционишемо оне који се не одазову превентивном прегледу.

Ми као локална самоуправа смо у више наврата, у сарадњи са лекарима из дома здравља и опште болнице, организовали предавања где смо управо указивали нашим суграђанкама на важност тог превентивног гинеколошког прегледагде смо их убеђивали да исти обаве. Карцином грлића материце развија се  у неком временском периоду од 10 година и док он дође у ону фазу када не може да се лечи,ви сте у прилици да једном у шест месеци или годину дана да обавите тај гинеколошки преглед како би карцином био излечив.

Исти је случај и са карциномом дојке који се негде развија и по 12 година, а да у оној предклиничкој фази када хирург може да га напипа, то је негде већ у задњој години када је већ касно. Зато су необично важни сви ови превентивни прегледи и рад на свести наших суграђана да се одазову овим превентивним прегледима. По обољевању и по смртности смо други у Европи и зато поздрављамо и ову меру која, у случају да се пацијенти тј грађани не одазову три пута на позив, на превентивни скрининг преглед и да не оправдају свој изостанак тј. да нису били болесни или да нису били одсутни негде на путу, морати да плате 35% од цене лечења.

Оно што је такође важно и по нашем мишљењу добро је то да родитељи деце која су оболела од тешких болести од карцинома имају право на боловање без умањења током комплетног лечења до излечења деце или до навршења 18 година и то у накнади зараде у пуном износу од 100% што је до сада било 65% док је боловање могло да буде у трајању свега четири месеца. Изабрани лекар може да отвори боловање за привремену спреченост од рада сада до 60 дана, а било је 30 дана и лекари специјалисти поред изабраног лекара, што заиста поздрављамо, да дају упут за болничко лечење, а то је негде отежавало пацијентима када већ се јаве код специјалисте на преглед.

Наравно, то су већ и поменули поједини посланици, али није  згорег да и ја поновим. Жене које су оперисане од карцинома дојке имају сада право на корекцију и реконструкцију дојке о трошку државе. Што се тиче обједињавања и могућности обједињавања  дома здравља и општих болница у здравствени центар и то је свакако добро што се урадило, јер смо ми конкретно у општини Врбас били можда ту међу првима који су кренули у тај поступак раздвајања Здравственог центра„Вељко Влаховић“ у Врбасу на дом здравља и на општу болницу. Негде је Војводина предњачила у томе, а показало се то да нам је довело до неких проблема иако, ја поздрављам и оно што сте ви данас рекли, да неће нико остати без посла док не оде у пензију. Ми смо те људе тада распоредили у дом здравља и у општу болницу, али смо наишли на један проблем због чега је ово ваше законско решење добро, а то је да смо имали вишак лекара одређене специјалности у дому здравља, а недостатак  конкретно педијатара у општој болници.

Сада ћемо овим предложеним решењем о спајању и тај проблем решити и то мислим да је добро решење. Ми смо потрошили значајно време на раздвајање, а надам се да ћенам, онако како пише у Предлогу закона, много мање времена требати да дође до спајања, Такође, добро решење је пренос оснивачких права на Републику Србију, односно на аутономну покрајину када су у питању домови здравља и опште болнице. У АП Војводини и до сада су финансиране плате и морам да вам кажем да заиста мали износ средстава смо ми на локалу били у могућности да издвајамо за одржавање како и домова здравља и из тог разлога мислим и понављам да је и ово добро решење које сте предложили.

Допунски рад лекара у матичној установи до једне трећине радног времена је као решење  важно јер , у случају да не постоји листа чекања, лекари могу највише са три приватне медицинске установе да потпишу те анекс уговоре.

Из свих ових наведених разлога, посланичка група СПС подржаће све предложене законе у заједничком претресу. Захваљујем.

The post Нова законска решења за још бољи здравствени систем appeared first on Социјалистичка партија Србије.

Source: Социјалистичка партија Србије (http://www.sps.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »