ЛНР: Украјинска војска заузела деоницу на линији разграничења

Украјинска војска је заузела практично целу деоницу разграничења снага и средстава у области насеља Золотоје у Донбасу, рекао је новинарима министар иностраних послова  Луганске народне републике, стални представник ЛНР на преговорима у Минску Владислав Дејнего.

„Трећег октобра 2016. године на тој деоници је извршено разграничење снага и средстава. Са те деонице су повучени сви одреди, како наши, тако и украјински. Повукли смо се на раније усаглашене и припремљене позиције. И ми смо и данас на позицијама из 2016. године, а Украјина је од овог момента практично заузела територију деонице разграничења“, рекао је Дејнего.

Он је додао да без обзира на саопштења Кијева о једностраном отварању прелаза Золотоје, за цивиле преко линије разграничења у тој области украјинска војска није уклонила мине са те територије.

„Они су тамо и контролишу ту територију. И у складу с тим је њихов задатак да се одатле уклоне мине… Ипак, они то не чине, не покушавају да предузму ништа у том правцу. Они покушавају да истерају на то минирано поље цивиле“, додао је представник ЛНР.

Представник Русије при ОЕБС-у Александар Лукашевич раније је саопштио да је ситуација на све три деонице разграничења снага погоршана.

Према подацима Међународне посматрачке мисије ОЕБС-а, у области насеља Золотоје украјинска војска је видно учврстила своје положаје и практично се свакодневно на тој деоници бележи нарушавање прекида ватре.

Контакт-група за решавање кризе у Украјини је 2016. године потписала одлуку о разграничењу снага и средстава сукобљених страна у Донбасу.

 

Спутњик

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »