Корупцијска афера у Бугарској, Цветанов поднео оставку

Потпредседник бугарске владајуће странке Грађани за европски развој Бугарске (ГЕРБ) поднео је оставку у парламенту због скандала око куповине луксузних станова по ценама нижим од тржишних, што је већ довело до оставки тројице високих политичара.

Twitter Radio Bulgaria@RB_English

Цветан Цветанов, који је шеф посланичке групе ГЕРБ у бугарском парламенту изјавио је да није учинио ништа лоше, али је да је желео да оконча спекулације како би он могао да искористити своја овлашћења како би спречио било какву истрагу, преноси Ројтерс.

«Немам чега да се стидим», рекао је Цветанов новинарима по повратку са службеног пута у САД и састанка са премијером Бојком Борисовим и додао да «никада, ни под којим околностима, није прекршио закон.»

Цветанов је рекао да ће остати на функцији заменика лидера ГЕРБ-а и да водити кампању ове странке за изборе за Европски парламент који су заказани за 26. мај.

Бугарски министар правосуђа и два заменика министара већ су поднели оставке након што су објављени извештаји да су купили простране станове у једном предграђу Софије по ценама које су биле знатно ниже од тржишних од истог инвеститора некретнина прошле године, а сви су порицали било какве неправилности.

Афера се проширила након истраге невладине организације Фонд за борбу против корупције (АЦФ) и бугарског сервиса «Радија слободна Европа», а вест су пренели и други бугарски медији.

Државна Комисија за борбу против корупције покренула је истрагу и најавила је да ће испитати и комплетну продају тог инвеститора у последње четири године.

Опозициони социјалисти, који бојкотују заседања парламента од средине фебруара, поновили су своје захтеве за превременим изборима, оптужујући владу Борисова да се није довољно борила против корупције на високом нивоу.

Упркос обећањима владе да ће држава да искорени корупцију, Бугарска се сматра најкорумпиранијом државом чланицом ЕУ на основу истраживања Транспаренси интернешонал пошто још увек није осудила ниједног високог званичника по оптужбама за корупцију.

То је, по аналитичарима, главна препрека амбицијама Бугарске да привуче више страних инвестиција и да се придружи земљама Шенген зоне у ЕУ, преноси агенција.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »