Камионџије из Врања ухваћени са тоном кокаина тврде да нису знали шта су возили(ФОТО, ВИДЕО)

Врањанци Тоде К. (50) и Ненад Ц. (43) ухапшени су у Румунији због сумње да имају везе са кријумчарењем више тона кокаина из Јужне Америке ка Западној Европи. Они су приведени после акције румунске и српске полиције и заплене тоне и 40 килограма кокаина високе чистоће у градићу Свети Ђорђе, недалеко од луке на Црном мору.

Према оперативним подацима из истраге, ангажовао их је један црногорски мафијашки клан, који, како се сумња, тесно сарађује са екипама из Београда и Бара.

У овом тренутку прикупљају се докази за ова сазнања. Заплењени кокаин се процењује на више од 300 милиона евра.

Информације безбедносних служби европских држава говоре да је заплена наркотика у близини ушћа Дунава у Црно море уследила после пресецања копненог кријумчарског канала.

Током претовара дроге испало је паковање од килограм наркотика, који кријумчари нису видели, јер је била ноћ.

дрога испала из камиона

То се догодило у округу Тулча 20. марта ове године, а комби је имао регистарске ознаке Букурешта, главног града Румуније.

Пратећи ову руту, румунска полиција је после два дана на обали Црног мора, недалеко од места Свети Ђорђе, пронашла преврнути брод, који је регистрован у овој земљи.

Ту су затечени пакети са укупно 1,04 тоне кокаина, чија је чистоћа изнад 90 одсто.

Феликс Банила, главни тужилац румунске Управе за борбу против организованог криминала и тероризма, изјавио је да иако је темељна истрага започела 20. марта, и раније су постојале информације о новој кријумчарској рути која иде кроз ову земљу Европске уније.

Банила је саопштио да се из, до сада прикупљених података, види да су поред српских држављана у овом шверцу учествовали и Румуни.

Идући тим трагом, и на основу снимака са саобраћајних и других камера, дошло се до двојице осумњичених — наводи извор Новости. Они су возачи камиона, а ни Тоде К. ни Ненад Ц., наводно, не знају да су превозили кокаин.

Један је ухапшен у округу Прахово и то у камиону врањских таблица, а други у близини Хидроелектране «Ђердап 2» у истом округу, где је и граница између Румуније и Србије.

Кријумчарење кокаина из Јужне Америке ка Западној Европи, а преко црноморских лука, посебно румунске Констанце, појачано је последњих година, после низа заплена у Холандији, Шпанији, Италији, Грчкој, па чак и Црној Гори. Поново су активиране руте преко Румуније, али и Аустралије.

У Јужној Америци велики је број наших држављана који су у директном контакту са мафијашким картелима. Од њих купују кокаин и препродају га српским, црногорским, али и осталим криминалним екипама. Они само посредују и за то добијају велики новац.

Полиција у неким земљама Јужне Америке означила је Дарка Шарића као једног од највећих балканских нарко-дилера, бар према количинама опијата које је, наводно, «ваљао». То је додуше био до хапшења и оптужби за шверц 5,7 тона кокаина.

Тада је процењено да је његова криминална организација зарађивала милијарду долара годишње са пословима у Колумбији, Аргентини, Уругвају, Бразилу, Русији и Италији.ПРЕТОВАР НА МОРУ

Румунски истражиоци верују да су пакети са кокаином претоварани на отвореном мору током ноћи. Са прекоокеанског брода кесе са дрогом су пребациване у мање чамце, чија су крајња одредишта била полудивље луке на Дунаву.

Ту би се дрога опет претоварала, овог пута на копно — односно у камионе, комбије и аутомобиле. Друмским транспортом кокаин је потом дистрибуиран по земљама западне Европе.

Посао је био олакшан јер је Румунија чланица ЕУ, па су и контроле слабије између земаља — наводи наш извор.

Владимир Видаковић (лево), који је пронађен мртав у колумбијском граду Медељин, иначе рођени брат Милоша Видаковића (десно), убијеног у Будви 2013. године, такође је повезиван са нарко-бизнисом.

Према оперативним сазнањима српских безбедносних служби, овај Панчевац је имао фабрику за производњу марихуане у вештачким условима у Шпанији. Често је, међутим, путовао и за Колумбију.

Апетити су му порасли и хтео је после смрти брата да уплови и у бизнис са кокаином — наводе своје оперативне сумње истражни органи. — Још се проверава шта се тачно десило у Медељину, граду Пабла Ескобара, и које су околности под којима је преминуо. Његова смрт је сумњива и чекају се резултати обдукције.

Е. Х. http://www.novosti.rs/

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »