Грајф тражи од УН да реагују на Блајбург

Историчар Холокауста позвао специјалног известиоца за људска права Уједињених нација из Женеве да се позабави проблемом нарастајућег неоусташтва у Хрватској.

 

Изражавајући своју најдубљу забринутост због растућег тренда неоусташтва, посебно међу младима, љубазно бих вас замолио да као специјални известилац за људска права нешто предузмете и да се позабавите питањем јавне употребе поздрава „За дом спремни” и употребе усташких ознака, као што је хрватски грб с првим белим пољем, који је доказани усташки симбол из Другог светског рата. То је, између осталог, поручио водећи историчар Холокауста из Израела Гидеон Грајф у допису специјалном известиоцу Генералног секретара Уједињених нација Мишел Башеле у Женеви. Подсетио је и да је у Немачкој таква употреба нацистичких ознака и поздрава забрањена законом.

На недавном скупу у Београду поводом 20-годишњице НАТО агресије на СРЈ, Грајф је саопштио да је госпођи Башеле уложио протест због одржавања Блајбуршке комеморације, оценивши га као највеће окупљање неонациста у Европи. Послао јој је и копије страница из своје књиге о Јасеновцу, у којој је дао фотографије с манифестације у Блајбургу, на којој је присутна усташка иконографија.

„Дужност историчара није само да пишу књиге, него и да активно дају свој допринос у дефинисању и заустављању свих облика неонацизма и дискриминације. Потребно је дати подршку Уједињеним нацијама у борби против глорификације нацизма и новог таласа антисемитизма, који су изузетно опасни и морају се спречити”, рекао је Грајф, оснивач и директор Међународне експертске групе ГХ-7 за борбу против глорификације и праксе нацизма и неонацистичких активности, истраживач Института за Холокауст „Шем олам” и аутор многих научних чланака и књига о Аушвицу и фабрикама смрти у Другом светском рату.

У обраћању специјалном известиоцу за људска права, прошлог месеца, професор Грајф је закључио да би УН, као највећа и најутицајнија међународна организација за мир, требало да се позабави опасним појавама у Хрватској како би спречила да случај неоусташа охрабри друге неонацистичке покрете у свету. Истакао је да је најопаснија рехабилитација неонацизма највидљивија у Републици Хрватској. „Недавно сам објавио књигу ’Јасеновац – Аушвиц Балкана’. Усташка империја окрутности’ као резултат четири године темељитог истраживања архива у Израелу, Немачкој, Италији, Хрватској, Србији, САД, Великој Британији, архиву Единбурга и тако даље. Усташки режим у нацистичкој независној држави Хрватској био је још и гори од самог нацистичког режима, јер је чак и такозвано ’усташко коначно решење јеврејског питања’ започело пре самог ’нацистичког коначног решења јеврејског питања’”, навео је Грајф у допису упућеном Мишел Башеле.

Указао је и на то да се данас у Хрватској, на фудбалским стадионима, на концертима, млади поздрављају усташким „За дом спремни”, носе на мајицама усташке ознаке и врло често изазивају инциденте попут оног на фудбалској утакмици између Хрватске и Израела, када је цео стадион салутирао усташким поздравом. Усташки криминалци данас су слављени у Хрватској, истакао је Грајф и додао да им се подижу споменици и по њима именују улице, а ђаке уче да су усташе биле „хрватски патриоти”. Грајф је додао да са својим колегама дели мишљење да доприноси научника „у писаној форми” једноставно нису довољни да зауставе ревизионизам и растуће неоусташтво, које се отворено симпатише некада чак и на институционалном нивоу, и у том контексту поменуо бившег хрватског министра културе Златка Хасанбеговића и некадашњег шефа дипломатије те државе Давора Ива Штира.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »