Француска неће потписивати нови споразум са САД

Француска је донела одлуку да не потписује нови споразум са САД након одлуке САД да се повуку из Париског спразума о клими.

Француска не би требала потписивати никакве трговинске споразуме са Сједињеним Државама све док се Васхингтон не врати Паришком споразуму о клими, каже Натали Луазо француска министарка задужена за европска питања.

„Нећемо потписати трговински споразум са земљом која је изашла из Паришког споразума о клими, што је немогуће. Нема договора са Сједињеним Државама ако се они не врате паришком споразуму “-рекла је Луазо одговарајући на питања о њеном ставу у вези ТАФТА.

Према њеним речима, иста политика би се требала примењивати и на Бразил ако би на крају напустио Паришки споразум о клими, као што је раније претио. Трансатлантски споразум о слободној трговини (ТАФТА) је нацрт трговинског споразума чији је циљ стварање највеће зоне слободне трговине у историји која покрива више од 45% глобалног БДП-а. Преговори који су започети 2013. године по овом споразуму су обустављени на неодређено време три године касније у контексту масовних протеста у неколико европских земаља.

Раније, у марту, Еммануел Макрон је поставио услове да Француска одобри отварање нових трговинских преговора између ЕУ и САД. То укључује еколошке гаранције и искључивање пољопривредних производа, супротно ономе што Американци желе.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »