Европски парламент позвао на укидање виза за Косово

Европски парлаамент усвојио је данас предлог Европске комисије којим се од ЕУ чланица тражи визна либерализација за грађане с косовским пасошима.

Комесар Европске уније за унутрашња питања Димитрис Аврамопулос изјавио је да је задовољан чињеницом да је Европски парламент препознао важност безвизног режима за Косово.

„Не ради се само о препознавању њихових напора, већ и о осигурању стабилности и безбедности у региону. У питању је европска перспектива читавог региона“, рекао је Аврамопулос.

Он је подсетио да је Европска комисија у јулу 2018. године потврдила да је Косово испунило све услове за визну либерализацију, укључујући и демаркацију границе са Црном Гором и јачање борбе против организованог криминала и корупције.

„Осигураћемо још бољу сарадњу, тако што ћемо их приближити. Не може се стало померати циљ“, рекао је Аврамопулос и упозорио да, у супротном, постоји ризик да Косово окрене леђа и почне да се удаљава од ЕУ.

Известилац за визну либерализацију у Европском парламенту Тања Фајон рекла је да је Косово остало „црна рупа на Западном Балкану“ када су у питању визе, и позвала ЕУ да одмах реагује.

Део чланица ЕУ не подржава визну либерализацију за Косово због страха од миграционог ризика и проблема које је ЕУ већ имала с приливом азиланата са те територије.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »