Едуард Кукан: Србија и Косово треба да постигну договор који ће решити сва отворена питања пре уласка у ЕУ

Чланови Европског парламента (ЕП) и чланови Скупштине Србије разговарали су у Стразбуру на десетом састанку Европска унија-Србија парламентарног комитета за Стабилизацију и придруживање. ЕП је констатовао да је потребан значајнији напредак у погледу владавине права и медијских слобода у Србији.

Како се наводи у саопштењу Европског парламента, састанку су председавали Едуард Кукан (члан ЕП из Словачке) и Владимир Орлић (из Српске напредне странке).

Дискусија о многим важним темама је била детаљна и успешна и укључивала је и примену Споразума о Стабилизацији и придруживању између ЕУ и Србије, као и дијалог између Србије и Косова, владавину права са фокусом на демократску владавину, парламентарну процедуру и слободу медија», наводи се у саопштењу.

Србији је потрбан плурализам медија

Кукан је поздравио напредак у развоју функционалне тржишне економије у Србији. Нагласио је да Европски парламент у потпуности подржава стални ангажман земље на путу ка Европској унији.

Како би се то постигло, додаје се, потребан је значајнији напредак у амбициозној реформској агенди Србије, пре свега у погледу владавине права и медијских слобода.

«Насиље и узнемиравање новинара заиста не бе требало да се догађа у земљи која жели да се придружи ЕУ. Србији је потребна плуралистичка медијска сцена, адекватно финансирана и сигурна по безбедност новинара, укључујући и оне на локалном нивоу», саопштено је.

Београд и Приштина да наставе дијалог

Кукан је даље нагласио да је континуирана посвећеност обе стране у дијалогу (између Београда и Приштине) под окриљем ЕУ неопходна како би се дошло до свеобухватног, обавезујућег споразума.

«Београд и Приштина треба да постигну договор који ће решити сва отворена питања пре уласка у ЕУ и обе стране треба да допринесу повољној атмосфери како би се то постигло. Први корак би био да приштинске власти суспендују увозне таксе од 100 одсто на робу произведену у Србији», наводи се.

Наводи се да Србија и Косово треба да остану мултиетничке (средине), а било какав споразум једино може бити прихватљив «ако је међусобно договорен, ако је у складу са међународним законом и ако у обзир узме комплетну стабилност у региону».

«Такав споразум је могућ ако постоји политичка воља», закључује се.

Позабавити се оним што брине грађане

Кукан је такође изјавио да је велика и мирна мобилизација грађана део демократског друштва.

«Но, неслагање са уређивачком политиком јавног сервиса не би требало изражавати насиљем и узнемиравањем новинара», рекао је и додао да је веома битно да се Србија позабави оним што брине грађане.

Кукан је додао да је Европски парламент свестан тешкоћа у којима је парламент Србије и у законодавним и у надзорним активностима што је довело до тога да део опозиције бојкотује рад парламента.

Нагласио је да парламент треба да буде место за демократску дебату на којем ће владајуће и опозиционе странке моћи да нађу заједничка решења и одговоре на забринутост грађана.

Кукан је поздравио усвајање заједничке декларације и препорука европског и парламента Србије. Истакао је посвећеност ЕП сталном јачању добрих односа између два парламента.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »