Британија у кризи: Парламент гласао за одлагање брегзита

Британски парламент гласао је убедљивом већином за одлагање изласка Велике Британије из Европске уније до 12. априла или 22. маја.

За одлагање брегзита, првобитно предвиђеног за 29. март, у среду увече је гласао 441 посланик, а против њих 105, преноси Би-Би-Си.

Лидери ЕУ одлучили су прошле недеље да Великој Британији одложе излазак из чланства до 12. априла, ако парламент у Лондону и трећи пут одбаци постигнути споразум о брегзиту, а ако га усвоји, рок за брегзит био би 22. мај, дан уочи избора за Европски парламент.

Британски парламент до сада је два пута убедљивом већином одбацио споразум о брегзиту који је премијерка Тереза Меј постигла с Бриселом.

Меј је изјавила да ће се повући са чела владе ако посланици из трећег покушаја подрже њен споразум о брегзиту.

Британски посланици су гласали и о осам различитих опција за Брегзит, али ниједна није добила довољну подршку у парламенту који покушава да нађе алтернативу за споразум који је премијерка Тереза Меј договорила са ЕУ, а који су посланици већ два пута одбацили.

Међу опцијама о којима се гласало је напуштање ЕУ без споразума, останак у царинској унији и јединственом тржишту ЕУ, стављање било каквог споразума о напуштању Уније на референдум, као и поништавање Брегзита ако излазак из ЕУ без споразума постане реална опција, пренео је АП.

Највећу подршку добио је план за останак у царинској унији и после Брегзита.

Посланици планирају да смање списак опција о којима ће поново гласати у понедељак, преноси Танјуг.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »