Вучић: Ђилас је све паре зарадио пљачкајући Србију

Председник Србије Александар Вучић је изјавио да не може да прихвати да је бомбардовање била нужна агресија и избор између два зла, како је то рекла председница ЦЕАС Јелена Милић.

„То је била агресија, која је била потпуно погрешна, била је злочин, који је уназадио регион“, рекао је Вучић.

Председник Србије је такође рекао да не може да се сложи ни са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом, који је рекао да агресија није била уперена против народа.

Вучић је истакао да не може око тога да се сложи са Столтенбергом, иако са њим има коректну сарадњу, пошто је то његов посао, јер морамо да сарађујемо како би чували наш народ и светиње на КиМ.

„Што сте онда толике мостове уништили и гађали воз цивилни, који није возио војну опрему, нити наоружање? Нисмо се по питању мостова и друге инфраструктуре још опоравили од тога и то не могу да прихватим као аргумент“, нагласио је Вучић.

Подсетио је и да је Џејми Шеј изнео у то време лицемерни термин „колатерална штета“ и „колатерална жртва“.

„То не можете ниједном оцу и мајци да објасните да је њихово дете било колатерална жртва или штета“, навео је Вучић.

Додао је да је и Србија урадила неке лоше ствари и да то није никад негирао.

 

О ситуацији у свету: Србија је изабрала добар пут

Председник Србије Александар Вучић истакао је да је Србија добро изабрала када је донела одлуку о војној неутралности, имајући у виду да је таква наша позиција у складу и са трагедијом коју смо преживели, за коју нема оправдања, али и у складу са ситуацијом и променама у свету.

Вучић је рекао да тиме чувамо своју самосталност, независност и суверенитет.

„Верујем да смо добро изабрали“, подвукао је Вучић.

Казао је да не мисли да постоји поларизација у свету као некада, и да свет данас није ни квадриполаран, иако имамо четири де факто велике силе – САД, Кину, Русију и Европу (Немачка и Француска плус).

„Мислим да је позиција Србије у овом тренутку добро постављена и најбоља. Када имате ситуацију у свету, у којој су САД прва војна сила, али одмах уз САД у војном смислу су Русија и Кина… САД имају 750 милијарди долара војни буџет, Кина 400 милијарди, а Русија око 60 милијарди, али кроз стратешко наоружање, најпаметније троши новац на оружје. Четврта сила која је економски најснажнија, са најбољим животним стандардом и територијом, која постаје свеотионик демократије, уместо САД, је Европа, али зато није војна сила“, објаснио је Вучић.

Вучић је истакао да је дошло до оштрог заокрета у Европи и да је немачка канцеларка Ангела Меркел, због јавног мњења које није у корист САД, иако Немци имају велику захвалност према САД у прошлости, зато што млађе генерације све негативније гледају на улогу Америке, изашла у Минхену са снажним говором, којим је позиционирала Европу делимично против Русије, Кине и САД.

„За нијансу је постављала снажнију разлику Европе према Америци, него према другима. За то је добила највећи аплауз који сам до сада видео, који је трајао 12 минута. Европа се подигла и то је њена велика победа, јер је то рекла пред највећом делегацијом из САД, у којој су били од Бајдена до Пенса, од бивших до садашњих високих функционера, јер је Америка желела да покаже да су они ту и да Европа може да рачуна на њих. Нису очекивали тако снажан говор Меркелове“, пренео је Вучић.

Указао је да се Америка све више у Европи ослања на Пољску и Грчку, као и на балтичке земље.

За нас је, како је констатовао, добро што је ту Грчка, јер преко грчких пријатеља можемо да имамо развијеније односе са САД, него раније.

Указао је да постоји нова велика тројка у Европи, а то су Берлин, Хаг и Париз, што показује да ће Европа ићи у две или три брзине у будућности.

Војно, како је рекао, Американци ће рушити сваку идеју европске војске, али Немци знају да док Европа нема војске не може бити велика сила.

Објаснио је да тренутно имамо ситуацију да сви јачају сопствене снаге, као што то чини и Србија, те навео као примере да се Мађарска, Румунија и Бугарска наоружавају, да купују оружје на једној страни да се покажу Трампу, а на другој зато што им је потребно.

„Није случајно Трамп рекао да једна Црна Гора може да нас доведе све у сукобе… Важно је да себе оснажимо, са НАТО имамо пристојне односе. Мој посао као председника Србије је да не дозволимо да се понови 1999.“, нагласио је Вучић.

Вучић је рекао да је оно што је НАТО учинио тежак злочин и агресија над нашом земљом.

„Може да се постави питање да ли је српско руководство морало да се понаша другачије? Морало је, и морало је да разуме шта се дешава у свету, али да је почињен тежак злочин над нашом земљом, у то нема сумње. Сви који хоће искрено да говоре то одлично разумеју и помало се стиде шта су урадили 1999“, објаснио је председник.

Вучић је рекао да се, не смеју испустити из вида ни емоције које гајимо.

„Емоције према НАТО су ужасне, из разумљивих разлога. Неки су ме осуђивали, када сам гледао у Слађана који је изгубио две руке. Упитао сам се јесам ли погрешио својом емоцијом, јер сам можда људе окренуо на ирационални део политике. Али, какав је човек који нема емоције. Не треба емоције потцењивати и морамо рачунати на њих. Одлука о војној неутралности била је рационална“, подвукао је Вучић.

Навео је да Србија има споразуме и заједничке вежбе са НАТО и Русијом, те да и једни и други Београду пребацују када учествује српска војска у вежбама са једном или другом војском.

Што се региона тиче, рекао је да ће покушати да буде лош пророк.

„Казали сте да су сви у окружењу у НАТО. Тачно је то и нисмо се бунили када су улазили“, приметио је у одговор на опаску новинара Милована Јовановића.

„Међутим, видећете какве ће проблеме имати те земље, чланице НАТО када не добију зелено светло за отпочињање приступних преговора са ЕУ. Ја кажем да неће отворити преговоре, иако се боре на све начине за то. Тада ће се питати грађани зашто су све радили. Унеће се додатна несигурност и нестабилност у цео регион због тог разочарења што нису добили приступне преговоре, а претходно ушли у НАТО. Осим људи који без народне воље хоће да се дочепају власти, имаћете незадовољне због неиспуњених обећања Европе“, казао је Вучић.

 

Oд нас хоће да признамо да смо злочинци, па онда све може

Председник Александар Вучић сматра да је добро да знамо и да смо свесни да има људи у Србији који су чинили злочине, али је оно што смета – претеривање у томе и очекивање од Србије да се сагласи, да се зна да смо злочинци, па онда о свему другом може да се разговара.

Како је рекао председник, код нас се није о томе много писало, али у Приштини је парламент усвојио закон о финансијској накнади женама жртвама сексуалног насиља, за које су косовски Албанци у СБ УН тврдили да их има 20.000.

„Знате ли колико се жена пријавило? А пријавило би се ваљда више да би добили новац, а не мање. Ако, изузмемо то да су неке од тих жена умрле, да неким васпитање није дозоволило да се пријаве, али, пријавило се 250 од тих наводних 20.000“, рекао је Вучић.

Како каже, добро је да знамо да има људи у Србији који су чинили злочине.

„И ми их процесуирамо, али не могу да поднесем претеривање. Кад вам Харадинај прича о томе… погледате у небо и питате се да ли је то могуће. А да не говоримо о томе како су им нестајали сведоци“, каже Вучић.

И онда, додаје, још то морате да слушате, неко има право да вам држи моралне придике.

„Али ја не могу да поднесем то да само желе да причају о томе да се зна да смо ми злочинци и кад то признамо онда тек можемо да причамо о нечем другом. Зато сам најнападанији у региону“, каже Вучић.

Вучић каже да је и сам учен да треба да се освети за оно што је учињено његовој породици током Другог светског рата, а то се дешава сада код других.

„Срби су за све криви и ма какву најбољу поруку да пошаљете Загребу, Сарајеву, Приштини њих то не занима. Занима их само да знају да је Србија осуђена. Ветон Сурои, који је интелектуалац, каже: “Супер је Фолксваген у Србији, али прво да признате Косово у овим границама и ни о чему другом“, истиче Вучић.

 

Не разумем зашто Приштина иде на то да „купује време“

Председник Александар Вучић каже да се плаши да Приштина неће скоро укинути таксе на српску робу и да заправо не жели да настави разговоре за време актуелне ервопске администрације.

Оцењујући да Приштина чека некакве промене, Вучић је истакао да не разуме зашто то раде и зашто „купују време“, јер тиме само показују своју неодговорност.

Срби су, подвукао је, у тешкој ситуацији због ненастављања преговора.

„Ноћне море имам сваку ноћ, надајући се да ће све проћи мирно и у Зубином Потоку, Митровици, Грачаници, сваком месту на КиМ. А, они би морали да имају још веће, јер ништа неће моћи да ураде са оним што сматрају својом земљом, а што ми третирамо као нашу“, рекао је Вучић.

Председник је подвукао да без договора са Београдом, Приштина нигде ништа никада не може да уради.

„Не разумем да су ти људи толико неодговорни да то не виде“, приметио је.

Вучић је указао да је и ЕУ могла да реагује на приштинско увођење такси и да је имала механизам који би скупо коштао Приштину, али да то није учинила.

Вучић је појаснио да је Европа могла да покрене поступак по питању кршења С СП-а.

„Али, политичка одлука је била да не иду у тај поступак, рачунајући да ће тиме Приштину и радикалне елементе у Приштини да доведу до још већег сукоба са њиховим народом и униште јој европску перспективу“, навео је Вучић.

Тиме су, каже, заправо рекли Приштини – „немоћни смо пред вама, можете да радите шта год хоћете“.

То је био погрешан сигнал, подвукао је председник Србије.

Како је рекао, након стабилизације земље у економском смислу, указао је на то да је потребан покушај договора са Албанцима.

Вучић је указао да ће Срби и Албанци у наредних 100 година бити два највећа народа у региону и да ће бити велика ствар ако се обезбеди мир између два народа за наредних 100-150 година.

Иако је, каже, свестан, да би Срби највише волели да чују „како ћемо некога да протерамо преко Проклетија“.

Подвукао је да дугорочног мира нема без решења.

 

Са Албанцима нам је потребан дугорочан мир

Председник Србије Александар Вучић је изјавио да није оптимиста по питању КиМ, да би му било најлакше да опсује мајку Хашиму Тачију и Рамушу Харадинају, али да је његова обавеза да чува наш српски народ на КиМ и да нам је зато потребан дугорочан мир са Албанцима.

„Сваку прилику за разговор ћу да користим да пошаљем добру поруку албанском народу, јер нам је потребан мир са њима. Најважније је да сачувамо дугорочно мир, којег нема без постизања решења“, нагласио је Вучић.

Вучић је додао да не мора да дође до договора и решења за годину дана и да би био успех када би постигли решење и за пет или 10 година, а све у циљу да буде мир.

Напоменуо је да је од прве Призренске лиге прошло 140 година и да је зато потребно време за постизање решења.

„Све што изностите о било чему (по питању Албананца) спутавате. Је л треба да опсујем мајку Тачију и Харадинају? То ми није проблем, на најтврђи начин сам заступао интересе Србије“, казао је Вучић.

Додао је да су за разлику од њега Тачи и Харадинај у преговорима у Бриселу мањи од „маковог зрна“ и да Кетрин Ештон може да каже ко је био најхрабрији у преговорима.

Вучић је рекао да је Милић потпуно у праву да оно што говори по том питању не наилази на одобравање људи, чак ни у партији коју води.

„Не говорим оно што људи воле да чују, већ да говорим истину“, рекао је Вучић.

 

Изненађен сам изјавом Скота

Председник Србије Александар Вучић је рекао да га је изненадила данашња изјава америчког амбасадора Кајла Скота да не треба кривити само Приштину, да је кривица за тренутне односе Београда и Приштине и одсуство дијалога на обе стране.

„Изненађен сам данашњом изјавом Скота. Стани, човече. Кажу да преваљујемо кривицу. Реци, шта је наша кривица?“, рекао је Вучић.

Србија, каже, није уводила контрамере Приштини.

На опаску новинара да су неки од Вучића тражили да херметички затвори пролазе ка КиМ.

„Сад имам за те паметњаковиће питање. Знају ли они да смо тако затворили наш народ на Косову, довели у опасност животе и снабдевање народа? Или мисле да смемо да донесемо закон у којем кажемо – овај улаз одобрен Србима, а Албанцима није? То је 1932. година, Хитлерова Немачка и Србија такве законе неће доносити“, закључио је Вучић.

 

Шта замерају Мичел и Палмер?

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да су му бивши, а и садашњи високи функционер Стејт департмента, Вес Мичел и Метју Палмер, у разговорима највише замерали и говорили да је „некоректан“ у контексту дијалога с Приштином због тога што, захваљујући ангажовању Србије, поједине земље повлаче признање независности Косова.

Вучић је упитао да ли су САД замерале и Приштини када је Мадагаскар признао независност Косова, а сада, примећује, замерају када Мадагаскар повлачи признање.

„Мичел и Палмер у нашим разговорима нису били некоректни, већ кажу “дајте, разговарајте са људима из Приштине и постигните решење“, али сам се са њима сваки пут посвађао, јер кажу “ти си некоректан, што признање Косова повлаче земље““, пренео је Вучић.

Председник истиче да САД позива земље да не повлаче признање, а да су га у то уверили, каже, и представници Доминиканске Републике и Суринама, који су му показали циркуларно писмо у којем се од њих тражи да не повлаче признање КиМ.

Вучић је упитао како је то Србија некоректна и поново указао на низ неодговорних одлука Приштине, међу којима су, наводи, антицивилизацијске таксе, које су, каже непримерене за 21. век, као и платформа која није за дијалог, већ против њега.

„Молио сам Федерику Могерини да им не дозволе да изгласају ту платформу, добили смо нацрт платформе шест месеци раније, упозорио сам их, они су ми рекли да неће доћи до тога. Приштина је ипак изгласала“, указао је Вучић.

Указао је и на то да Заједница српских општина још није формирана, а да су чак изгласали и такозвану косовску војску, која је, подсећа председник, у супротности чак и са „косовским уставом“.

 

Шта би било да дође 10.000 „мојих“ пред Н1?

Председник Србије Александар Вучић рекао је да свако има право да износи оно са чиме се не слаже, али да насиље неће бити дозвољено ни против Пинка, ни против РТС.

„Када је у “Данасу“ или на Н1, “Времену“, које директно контролише Мишковић, Ђиласовом “Недељнику“… када је изашло да је Вучић можда нормалан, не ништа лепо, као – спасао Железару, отворио 200 фабрика…? Никада. И то је стање много мање демократије, много мање објективног приступа, него код Марића или Жељка Митровића.“

На питање у вези са тим што је рекао да неће бити дозвољен упад у ТВ Пинк, јер је то приватна компанија и на инсистирање новинара да Пинк, међутим, има националну фреквенцију, Вучић је рекао да свако ко ради приватни посао има право да бира свој пут и да је и ЦНН антитрамповски настројен.

„Митровић каже – то је политика за коју се ја залажем, плаћам и националну фреквенцију и порез и све друго. То је његов избор, његово право“, рекао је Вучић, рекавши, на опаску Јелене Милић да Митровић не испуњава све услове предвиђене националном фреквенцијом, да сматра да испуњава.

„Али, ко сте ви, да упадате и да претите некоме. У реду је да кажете да нисте сагласни.

Да ли знате да са лакоћом могу да пошаљем 10.000 људи испред Н1 и да остану тамо све док не обећају да неће бити антивучић ТВ, па ћемо онда мало да упаднемо. Рекли би сте да смо дивљаци, лудаци – и то с правом. То не сме да се ради“, истакао је Вучић.

Председник Вучић је рекао да је сагласан да је парламент место где би требало да се одвија жустра расправа две стране, али и указао да је опозиција та која је изашла из парламента и отишла на улице.

Каже да у Демократској странци има људи који би да раде нормално и да не желе да прате „фашисту“ Бошка Обрадовића.

„Спреман сам да прихватим и ту анализу око парламента, али око медија не могу да прихватим да неко има право да нешто руши“, рекао је Вучић.

Констатовао је да је Обрадовић више пута него он гостовао на РТС-у, и упитао да ли опозиција жели да председник и премијерка мање раде и да не присуствују отварању нових фабрика.

„У којој земљи то има?“, упитао је председник.

Додао је да он нема о чему да разговара са Обрадовићем, и да му је тешко да разговара са неким за кога зна да је Александра Мартиновића гађао мишем, и упитао о чему да разговара са њим, на коју тему и шта би био смисао.

„Ја имам уставну обавезу да се консултујем о потенцијалном одређивању мандатара, уколико би, неким случајем, прешли цензус. Ту обавезу ћу увек да извршим, а мимо те обавезе немам о чему да разговарам са Ђиласом, Јеремићем и Обрадовићем“, рекао је Вучић.

 

Уједињење тржишта све би променило

Председник Србије Александар Вучић истакао је да је његова иницијатива била формирање неке врсте балканске уније, зато што је гледао у будућност и видео како ће се кретати европски процеси.

Вучић је, одговарајући на питање новинара Милована Јовановића шта се дешава са балканском унијом, коју је предлагао још 2017, указао да то јесте његова идеја и да мисли да је идеја будућности.

„Шта год ко говорио, то није никакво утапање, губљење суверенитета, никакво братство и јединство… Нема везе са Југославијом. Имамо седам одсто оперативних трошкова само због чекања на границама. Толика је штета компанија наших земаља. Ако би ујединили тржиште, подстицаје, покушали да изједначимо пореске стопе, корпоративне таксе, и ПДВ, што је немогуће са Хрватском или Мађарском, јер им је већа, али ми којима је између 20 и 22 одсто, привлачили би много више инвестиција. Све би се променило“, уверен је Вучић.

С тим у вези осврнуо се и на албанског премијера Едија Раму рекавши да се његов однос променио након софијског самита, после жестоке Макронове реакције на његово излагање.

Указао је да је Рама ушао у сукоб са Марком Рутеом, за којег, рекао је, многи сматрају да би могао бити нови председник Европске комисије.

С тим у вези присетио се и актуелног председника Европске комисије Жан Клода Јункера, рекавши да је он један од најспособнијих председника, да није пијанац, већ да има проблеме са ногом и да је свакако много способнији него што се мисли, јер је десетине година водио Луксембург и да су га победили када су се сви ујединили освојивши 0,5 одсто разлике више гласова.

Рекао је да не верује да ће немачка канцеларка Ангела Меркел преузети место председника Европске комисије, већ би, ако то реши, могла бити председница Савета ЕУ, и тада би, како истиче Вучић, ЕУ била најмоћнија.

„Када све то посматрате и сагледате, онда сам добро разумео да ми у региону морамо себе да јачамо и снажимо, јер је питање колико ће јачати снаге против проширења ЕУ“, указао је Вучић.

Вучић је истакао да је Рама после тог скупа почео да искључиво говори о новом концепту Велике Албаније.

Вучић је пренео да је жестоко антиалбанско расположење, у Француској пре свега, и да мисли да ће Скопље платити ту цену, јер им неће поћи за руком да се извуку, те да ни Северној Македонији, ни Албанији неће отворити приступне преговоре.

„Морамо да гледамо себе. На почетку је Албанија подржала концепт економске уније, а данас то нешто мање снажно чине. Тада је Црна Гора била против јер је хтела да каже да увлачимо све у нешто ново да би правили резервну ЕУ. То није био циљ, већ сам ја добро разумео, гледао у будућност и видео куда иду европски процеси“, рекао је Вучић.

Вучић је указао да сви заједно на Западном Балкану немамо БДП као Словачка.

„Али, Словачка има Фолксваген и КИА. Њихов БДП је 96 милијарди евра, а наш ће ове године бити 46 милијарди, а сви остали имају заједно БДП колико ми“, објаснио је Вучић.

 

Ако дође „Фолксваген“ – свој посао сам обавио

Председник Србије Александар Вучић рекао је да се Србија под најтежим условима бори за долазак „Фолксвагена“ са још четири земље.

„Ако у томе успемо могу само да скинем наочаре, плачем и кажем – ја сам свој посао обавио“, рекао је Вучић.

Говорећи о „Фолксвагену“ и „нашим надањима“, каже да би то променило све у Србији.

„Фолксваген“ је највећа аутомобилска компанија у свету, само фабрика у Европи има 18.000 радника, подсећа Вучић.

„Имају неформалног министра спољних послова, који је на вези са свим најважнијим људима у Немачкој. Све сам их молио да нам обезбеде контакте“, објашњава Вучић.

Додаје да се за ту фабрику бори пет земаља – уз Србију, Бугарска, Румунија, Турска, Украјина.

„Знам колико се бори Бојко, Ердоган, Драгнеа, сви смо пријатељи, али то је туча, борба за Србију. На тај дан, ако се то деси, ја ћу да скинем наочаре, да плачем и кажем – свој посао сам обавио“, рекао је Вучић.

Каже да је наша борба огромна:

„Трчимо, а једна нога нам је везана за притку, јер нисмо чланица ЕУ, а друга, јер нисмо део ПЕМ конвенције, а Турци јесу, имају уговор о слободној трговини са ЕУ, који ми немамо. Под најтежим условима се бијемо и боримо. Од свих смо територијално најмања земља, а у свему осталом наша је понуда најбоља“, рекао је Вучић.

На опаску новинара да се борио и за БМВ, али да та компанија ипак није дошла, Вучић каже да је довео ЗТФ у Панчево, на чему му је честитала и канцеларка Меркел, док су у Хрватској коментарисали:“Вучић је обезбедио ЗТФ, а ви нисте мрднули.“

Додао је да се борио за долазак још једне компаније, али да о томе не сме ништа да каже.

На питање новинара да ли га из тих компанија са којима преговара питају за ситуацију у Србији, он каже:

„Питају. Шта да кажем? Код нас је демократија и нема пребијања демонстраната као у Француској. Да им објашњавам да је Ђиласу нестало пара и ко је Бошко Обрадовић? Људи кажу – да, имате изузетне резултате. Ја им на то одговорим, да погледају и кажем да ћемо им дати услове 10 одсто боље од других.“

На питање новинара колико је директних страних инвестиција ушло у Србију и из којих земаља, Вучић је рекао да највише долази из три земље ЕУ – Немачке, Италије и Аустрије.

„Затим иде још неколико европских земаља чије инвестиције расту, нпр Мађарска, неке су изван ЕУ као што је била значајна инвестиција Теленор. Русија је испред Америке по инвестицијама, али 13 одсто трговинске размене је са једном земљом ЕУ и то је Немачка. расте из године у годину иде на преко пет милијарди“, рекао је Вучић.

 

Оставили ми шабачки рингишпил, а ратовали би с Вучићевим Миг-овима

Председник Србије Александар Вучић рекао је, поводом изјава генерала у пензији Срете Малиновића, да је било срамота слушати га, и да се нада да ниједно дете, како његов старији, тако ни млађи син, неће морати да учествују у неком рату.

„Ја сам се питао: “шта причаш, човече“? Мени сте оставили шабачки рингишпил, а сада би да ратујете са Вучићевим Миг-овима, Вучићевим Норама. Ја нећу да ратујем, јер са свим што смо обезбедили знам колико смо још слаби и колико нам је потребан мир“, рекао је Вучић.

Вучић је позвао на разум и указао на значај мира по нашу земљу.

 

Макрон у Србији у јулу

Шеф француске државе Емануел Макрон долази у јулу у посету Србији, потврдио је председник Србије Александар Вучић и додао да је добио и потврду за тачан датум.

„Долази Макрон, а ја ћу пре тога, ако буде све у реду и пре тога не поднесем оставку или будем убијен, имати прилику да се у Кини 25. априла видим са председником Кине Ши Ђинпингом, што је веома важан сусрет, и верујем да ћу и Владимира Путина срести у Кини“, рекао је Вучић.

Изразио је уверење да ће имати прилику, за још један или два важна сусрета, али није открио о коме је реч.

Упитан да ли планира да интензивира сарадњу са САД и, можда, посету Америци, Вучић је истакао да никада не моли за сусрете.

„Чекам позив за Америку. Када дође позив, ићи ћу“, рекао је Вучић.

 

Пристојна Србија је већинска, фашизам изазвао жесток отпор

Пристојна Србија је већинска, јер су и лажни елитизам и фашизам вођа протеста изазвали жесток отпор грађана, изјавио је председник Србије Александар Вучић.

Нагласио је, да је ниподоштавање и третирање као ниже расе свих који не мисле као они управо фашизам и да зато људи неће да подрже протесте.

Вучић је нагласио да ће да носи мајицу да је са поносом сендвичар, пошто, како каже, сваки дан у Председништву једе сендвиче и да не мисли да је то срамота.

„Да на такав начин делите људе, то је такође фашизам. То није уздизање себе, већ ниподаштавање и третирање као ниже расе оних који не мисле исто“, нагласио је Вучић.

Вучић додаје да то пристојни људи неће да трпе и да ће зато прецизним софтверима увек пребројати, тачно у број, колико има учесника протеста, како би се видело колико ће људи бити више за пристојну Србију.

Нагласио је да представници опозиције не разумеју шта се дешава и не виде како се односи према томе пристојна и већинска Србија.

Вучић је поручио да, ипак, једино насиље неће бити дозвољено, нити заузимање јавних површина и аутопутева и слично.

Нема земље у свету у којој је демонстрантима дозвољено да се понашају као у Србији, додао је Вучић.

Наводи да се под утицајем „жутих прслука“ у Француској свуда у свету пооштравају правила поступања са демонстрантима од стране надлежних органа, као и да Србија неће то радити, али да не може да дозволи угрожавање живота и малтретирање људи.

 

Потези СзС опасни због дестабилизације Србије

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је све оно што ради опозиција опасно, не зато што ће стварно да дођу на власт, него због дестабилизације Србије, односно одвраћања инвеститора од улагања.

Поводом недавних дешавања испред Председништва и захтева опозиције да поднесе оставку, Вучић је рекао:

„То је легитиман захтев, оно што није легитимно је да не пријавите скуп. Да ме смене – то је у реду, за то постоји уставна процедура. Плашим се да они то не могу да изведу.“

На опаску новинара да је Вучић јуче рекао да они неће изборе, него његову главу, Вучић је рекао да мисли да је на рационалан начин поставио ствари.

“Ајде, да се не лажемо – видим њихово одушевљење пошто су сигурни да избори неће бити у јуну. Сви аналитичари који морају да се додворавају Ђиласу, Јеремићу, Шолаку данас кажу да је то зато што смо се уплашили нечијег бојкота. На то се осмехнете и наставите да радите“, каже Вучић.

Вучић наводи да лидери СзС нису ушли у РТС ни због психопатског порива Бошка Обрадовића, или због жеље Ђиласа да врати део гласова које им је отео Сергеј Трифуновић својим псовкама и будаластим понашањем…

„Нису они због тога ушли, нити зато што им нешто стварно смета на РТС. На РТС никад више опозиције није било“, истиче Вучић.

Вучић подсећа да су сва изборна правила и законе донели управо политичари бившег режима, сада у опозицији.

„Апсолутно све. И закон о РРА и данашњем РЕМ. И ја им на то кажем – људи, нема проблема, упишите кога хоћете у бирачки списак, један је бирачки списак, нема два, или испишите кога хоћете. Данас кажу Вучићева правила, али ниједно није Вучићево, него њихово“, каже Вучић.

Вучић је приметио да у Србији у протестима нису људи који најтеже живе, већ је обрнуто и уз констатацију да свако има право на то, поручио је да нико, нигде и никада нема право на насиље.

Све испред Председништва је било директно насиље, подвукао је Вучић.

„Ја сам де факто упутио позив да дођу испред Председништва, јер сам желео да их померим од других државних институција“, рекао је Вучић.

Поновио је да се приликом изласка из зграде Председништва, сусрео са групом демонстраната, којима је, каже, рекао да их има 60-ак, али да стоје удаљени и да немају храбрости.

Како је рекао, са некима међу демонстрантима би могао да разговара, без обзира на страсти, јер поштује грађане.

Додао је да ће отићи и код оних који протестују због задужености у швајцарским францима, да их моли да престану са протестом, ако види да им је здравље угрожено.

„Они се боре за животе… А, њих сад иду да посете они који су их “увалили; у проблеме. Нису у моје време рекламирани кредити у “швајцарцима“. Говорили су људима да су такви кредити повољнији, а нису им ништа истинито рекли… А, сад сам ја крив“, рекао је Вучић.

„Кажите људима да морамо 100 или 200 милиона да платимо, али да онда нећемо да имамо толико километара путева, толико школа, због свињарија које сте ви направили“, додао је председник.

Вучић је поновио да је у време када је он водио опозицију испред Председништва, а Тадић био председник, нико није прекорачио ограду, јер је то, каже, цивилизовано понашање и доказ да си нормалан и одговоран.

Поновио је и да је за тајни пролаз у Председништву чуо да постоји, али да га никад није видео, да му га нико није показао, јер знају да је његов одговор да неће да бежи, али је замерио Тадићу што је такав пролаз уопште споменуо.

„Ти си био председник и да ти свима говориш да има тајни пролаз…“, рекао је Вучић.

 

Не бирају људи председника да би га волели…

Председник Србије Александар Вучић оценио је да грађани не бирају председника да би га волели, већ да би тај председник решавао проблеме и доносио одлуке које не би волели да они морају да доносе.

На тај начин је председник одговорио на констатацију новинара Милована Јовановића да осим политичара Вука Драшковића и Чедомира Јовановића не види да се било ко у Србији оглашава и даје му подршку везано за наставак дијалога Београда и Приштине.

Вучић каже и да због тога опозиција зна да на изборима неће добити поверење, јер, додаје, када имате 70 негативних и седам позитивних поена, знате да вас народ неће.

Истиче да у тим ситуацијама једино што остаје је насиље.

„Да преведем оно што су на озбиљан начин написали у једном документу – супер је ово што Вучић ради, ви се правите као да није супер, па ћемо када дођемо на власт да прихватимо то што је Вучић урадио“, навео је Вучић.

 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Хепи


Source: Српска напредна странка (https://www.sns.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »