Стефановић одбрусио Скоту: Немојте да ћутите на лоше потезе Приштине

Између министра унутрашњих послова Небојше Стефановића и америчког амбасадора у Београду Кајла Скота у уторак се повела дискусија око наставка дијалога Београда и Приштине, у којој је министар као проблем означио то што је Србија превише пута чула еуфемизам «позивамо обе стране» или да би «обе стране нешто требало да ураде».

амбасадор САД Кајл Скот (фото: Лола Ђорђевић)

 Амбасадоре, слажемо се ми да свако решење треба да се донесе мирним путем и у сарадњи. Али нисмо ми увели никакве таксе, већ приштинска власт. Потписали су и Бриселски споразум, који је гарантовала и ЕУ. Мени је веома жао да људи који нешто гарантују и потпишу након тога не стоје иза своје речи. Лично би ме било срамота да сам нешто тако важно потписао, а да онда пет година то нећу да испуним — рекао је Стефановић.

Он је додао и да од приштинских власти не очекује превише у смислу одмрзавања дијалога, јер су оне фокусиране на интерне проблеме и заглављене су у прошлости, али да зато више очекује од САД, да направе неки напор у том смислу.

Амерички дипломата узвратио је да није корисно да се криви само једна страна:

Има доста кривице на свим странама, али решење није у томе да се криви друга страна, већ у повратку за преговарачки сто. То је циљ САД и ЕУ, и ми охрабрујемо све стране да предузму кораке и да наставе у том правцу.

Обраћајући се Скоту, Стефановић је рекао да не жели да улази у полемику са њим, јер без обзира на различите ставове Србије и САД око КиМ, наше две земље имају потпуно исти став о питањима сигурности и безбедности:

Србија некада тражи да се покаже кад ми не чинимо ништа лоше, а када друга страна сваким потезом шкоди напорима, да се то и каже. Писмо које су представници САД упутили руководству КиМ са захтевом да се укину таксе била је корисна ствар, али је после тога требало да иде снажнија кампања и од стране ЕУ, која је гарант споразума, и од САД, зато што имате велики утицај на КиМ.

http://www.novosti.rs/

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »