Словенија оптужује Хрватску за инцидент у Пиранском заливу, шаљу ноту

Словеначки министар спољних послова Миро Церар најавио је да ће Словенија упутити Хрватској оштру дипломатску ноту због недељног инцидента у Пиранском заливу, кад је брод хрватске полиције повредило граничну линију на мору и упловило у словеначке воде.

«То је била провокација високог интензитета на коју ћемо одговорити протестном нотом», рекао је Церар новинарима.

Тим поступком је, како је рекао, Хрватска је непотребно заоштрила ситуацију и нарушила добросуседске односе.

Тиме је било прекршено европско и међународно право и шенгенска граница, што је чудно с обзиром на недавну изражену спремности Хрватске за улазак у Шенгенску зону, рекао је Церар и оценио да је поступак Хрватске лош пример државама западног Балкана на путу у ЕУ.

Словеначка полиција саопштила је да је у недељу већи хрватски полицијски брод упловио «2,5 километара дубоко у словеначко море» у заливу, али и «1,3 километра» преко линије средине у Савудријској ували, да се на хрватску страну вратио након упозорења словеначке полиције.

При томе командант хрватског полицијског брода наводно се извинио због преласка линије разграничења, правдајући се кваром навигационог уређаја.

Церар је рекао да је тај изговор за Словенију сасвим неприхватљив.

«Прихватити тај изговор било би увреда интелигенције и способности хрватских полицијских власти које добро знају што раде», додао је Церар.

Фонет

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »