Румунска полиција ухапсила двојицу Срба: Пали са тоном кокаина (ВИДЕО)

Румунска полиција ухапсила је двојицу држављана Србије под сумњом да су покушали шверц више од тоне кокаина у граду Свети Ђорђе, недалеко од Црног мора.

Према наводима Управе за борбу против организованог криминала и тероризма, укупна вредност робе је 300 милиона евра. Додатном анализом лабораторије у Констанци, утврђено је да је чистоћа заплењене дроге чак 90 одсто.

Све је почело још у среду, 20. марта, када је у близини града Тулча пронађен килограм недозвољене супстанце који је, највероватније, испао из камиона.

Потрага је почела у петак ујутру код града Свети Ђорђе. На обали у близини Црног мора полиција је лоцирала глисер који је био преврнут. Испод чамца је пронађена тона и 40 килограма, распоређени у пакетима сличног изгледа и садржине као у Тулчи. Анализом је утврђено да се ради о кокаину високог квалитета.

Двојица српских држављана су ухапшена и тренутно се налазе у притвору.

Осумњичени су акцијом полиције ухваћени на две различите локације. Као један од «извршилаца» се терети возач камиона, регистрованог у Србији, који је заустављен у близини округа Прахова. Други Србин је ухваћен недалеко од хидроелектране «Ђердап 2». Стручњаци тврде да се количина нелегалне супстанце може утростручити мешањем са другим лековима, попут парацетамола.

Полиција првобитно нашла један пакет још 20. марта

Феликс Банила, главни тужилац у Управи за борбу против организованог криминала и тероризма, је изјавио да је пронађена роба резултат темељне истраге која је започета 20. марта.

Из досада прикупљених информација је утврђено да је дрога пореклом из Јужне Америке, одакле је морем транспортована до Румуније, као и да је ово једна од већих заплена у протеклих неколико година.

Дрога је нађена у глисеру на обали Црног мора

Истрага је извршена у сарадњи са надлежним органима из Србије. Из детаља којима располажемо до овог момента, у извршењу овог злочина су, највероватније, учествовали и румунски држављани — изјавио је Феликс Банила.

Претходно, у Румунији су била два слична случаја 2009. и 2016. године. Први се догодио у Констанци, када је румунска власт запленила 1,2 тоне кокаина откривеног у контејнерима у овој црноморској луци. У акцији припадника румунске полиције тада је утврђено да је кокаин високог квалитета, укупне вредности око 100 милиона евра, који је требало да стигне у Шпанију, али је заустављен када је једном царинику понуђено 20.000 евра да га пропусти без прегледа. Седам година касније, такође у Констанци, румунска полиција запленила је 2,3 тоне кокаина сакривеног у сандуцима од банана.

Румуни сарађивали са нашом полицијом

НАЈВЕЋА ЗАПЛЕНА МАРИХУАНЕ

Пре десетак дана у једној од највећих акција у Европи у последњих десет година, на граничном прелазу «Градина» заплењена су 704 пакета са укупно 1.400 килограма марихуане. У овој акцији ухапшено је пет чланова организоване криминалне групе, а претреси су у току.

По количини заплењене дроге, реч је о једној од највећих акција ове врсте у Европи. Акцију су заједнички извели Специјално тужилаштво, СБП и БИА, а дрога је била намењена турском тржишту. Вредност робе је преко седам милиона евра. 

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »