Пуштен дух из боце: Румунији ближа Америка од Европе

Изјава румунске премијерке Виорике Данчиле да ће њена држава, по узору на САД, преселити амбасаду из Тел Авива у Јерусалим, признајући га за главни град Израела, више говори о великим политичким поделама у Румунији, него да је та земља постала важан амерички играч у овом делу Европе, сматра аналитичар Саша Адамовић.

Премијерка Румуније Вјорика Данчила ( фото : Лола Ђорђевић)

Уместо краља из Јордана у Румунију је стигла вест да је његова посета отказана, због тога што је румунска премијерка Виорика Данчила подржала признавање Јерусалима за престоницу Израела.

Она је то обнародовала на конференцији у Вашингтону и мада је касније покушала да ту изјаву ублажи рекавши да је то њен лични став, дух из боце је био пуштен.

И није наишла на неодобравање само јорданског краља. Не бирајући речи, одмах се огласио и председник Румуније Клаус Јоханис, који је оценио да је том изјавом Данчила још једном показала потпуно незнање о спољној политици, али и додао да таква одлука није само у надлежности румунске Владе.

Међутим, да ли је том изјавом румунска премијерка послала знак да је њена земља одједном, из другог плана постала важан амерички и НАТО играч у овом делу Европе? Тим пре што је тек једна од неколико земаља у свету која је признала Јерусалим следећи позив америчког председника Доналда Трампа. То су до сада учиниле само Чешка још 2017, Хондурас и Аустралија.

„Румунија је чланица ЕУ и НАТО-а и у том смислу, она је учинила нешто што је могло да се очекује, да следи америчку политику и одлуку америчког председника Доналда Трампа, који је одлучио да реализује стару одлуку америчког Конгреса и пресели амбасаду САД из Тел Авива у Јерусалим“, каже за Спутњик добар познавалац америчких прилика Саша Адамовић.

© AP Photo

На питање зашто је то урадила румунска премијерка, кад су остале чланице ЕУ против, овај аналитичар каже да одговор на то треба тражити у самој Румунији.

„ЕУ је од почетка заузела негативан став према одлуци Трампа да коначно пресели амбасаду у Јерусалим. С друге стране имамо политичку ситуацију у Румунији која је у претходних неколико година веома нестабилна, где се социјалдемократска Влада сукобљава са председником који је изразито пробриселски оријентисан“, објашњава саговорник Спутњика.

Он сматра да одлуку Владе Румуније о пресељењу амбасаде у Јерусалим можемо посматрати кроз унутрашње политичке односе у самој Румунији, где већ неко време влада жестока политичка напетост између Владе и председника.

Мира Канкараш Тркља

https://rs.sputniknews.com

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »