Неопходна су јасна сведочанства о данима страдања српског народа и неправди нанетих у целом 20. веку

Мирјана Драгаш, народна посланица Социјалистичке партије Србије поставила је питање председници Владе и министру рада, запошљавања, борачких и социјалних питања.

Данас у дану када је могуће постављање питања Влади искористила бих прилику да поставим питање председнику Владе и министру рада, запошљавања, борачких и социјалних питања, можда војске и полиције додатно, која се односе на последице разарања у току НАТО бомбардовања.

Наиме, ових дана присећамо се стравичних дана из 1999. године и бесправног, неоснованог, мучког бомбардовања Савезне Републике Југославије. Бомбардовања наших градова, села, путева, мостова, фабрика, болница, школа, телевизије, пијаца, возова, путника, пешака, обичних грађана и деце који ни за шта нису били криви.

И данас, после 20 година, НАТО сматра да је примена силе у Југославији, без одобрења Савета безбедности УН, била неопходна и легитимна акција. И данас кажу да је бомбардовање учињено како би се зауставила хуманитарна катастрофа. Они кажу – циљ је постигнут, насиље је прекинуто, избеглице су могле да се врате кући и живе слободно.

Ово зверско бомбардовање они и данас зову ваздушна кампања. А ми данас морамо да питамо да ли је држава, Влада, створила услове да документујемо све оно што се у 78 дана бомбардовања у Србији догађало? Да ли знамо тачан број погинулих и рањених? Који је обим и цена привредног разарања? Које су дуготрајне последице по здравље становништва и животну средину?

Добро је што је комисија која оцењује последице НАТО бомбардовања по здравље становништва формирана. Све што се ради треба да буде научно доказано и документовано, али исто тако треба да се односи и на све друге области и на све друге последице. Није касно да се то уради до краја.

Ми постављамо питање – да ли је то што остатак српског становништва данас живи на Косову и Метохији у стравичним условима демократија, слобода, повратак кући или је живот у гету са убијањем, пљачкањем и са сталним страхом како ће бити сутра? Био је то класични облик агресије, и то све више држава зна, у којој је 17 држава НАТО снага било против једне мале земље која није пристајала на отворену окупацију, капитулацију и понижење.

Наша је обавеза и одговорност да само егзактним подацима, тачним чињеницама, прецизним именима забележимо све оно што је урађено, које су жртве биле, да народ не остане колатерална штета, ни пред лицем наших будућих генерација, а ни пред лицем правде. Кад-тад односи снага се мењају.

Ако имамо егзактне податке о тим последицама, оне ће постати релевантне и за сутрашње међународне судове правде. У сваком случају, сматрам да је веома добро што се Влада коначно одлучила, а ова Влада је увела да се последица НАТО бомбардовања сећамо, да не заборавимо хероје одбране, као што је то урадила Влада после 5. октобра, стидећи се својих бранитеља, стидећи се да каже да је то била одбрана земље.

Ми имамо најаву да ће се овог пролећа обавити пробни попис становништва. Да ли инструменти који ће се користити у пробном попису могу да буду на одговарајући начин допуњени и да 2021. године буду оспособљени да одговоре на ова питања, да на овај начин прикупимо  тачне податке и да онда можемо тачне одговоре да дамо.

То може не само за последице НАТО бомбардовања да се уради, него и на сва претходна разарања и жртве српског народа у целини и да у складу са тим коначно имамо меморијале и меморијалне центре који ће имати јасна сведочанства о данима страдања српског народа и неправди нанетих у целом 20. веку.  

 

The post Неопходна су јасна сведочанства о данима страдања српског народа и неправди нанетих у целом 20. веку appeared first on Социјалистичка партија Србије.

Source: Социјалистичка партија Србије (http://www.sps.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »