Литвански суд осудио бившег министра одбране СССР на 10 година затвора

Окружни суд у Вилњусу осудио је бившег министра одбране СССР-а Дмитрија Јазова и бившег официра КГБ-а Михаила Головатова за такозвани „случај од 13. јануара 1991. године“.

„Обојици Руса суђено је у одсуству. Суд их је прогласио кривим за ’злочине против човечности и ратне злочине‘. Головатов је осуђен на 12 година затвора, а Јазов на десет година“, наводи се у саопштењу.

Врховни савет Литваније је 11. марта 1990. прогласио независности републике. У јануару 1991. године у Литванији су почели недозвољени протести, а у ову бившу совјетску републику пребачени су припадници специјалних снага. У ноћи 13. јануара колона совјетских оклопних возила кренула је према центру Виљнуса. Током сукоба код телевизијског торња погинуло је 14 особа, а више од 600 је рањено.

Државна дума Русије усвојила је изјаву о суђењу за такозвани „случај од 13. јануара“ о догађајима у Литванији 1991. године, назвавши га „политичким процесом у најгорим традицијама „казнене правде“ која никако није повезана са заштитом људских права и слобода“. У јулу 2018. године Истражни одбор Русије покренуо је поступак против литванских државних тужилаца и судија због привођења невиних људи након истраге о догађајима у Вилњусу 1991. године.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »