Ивица Дачић: Улица посвећена Иви Андрићу је симбол поштовања и признања нашег нобеловца

Српски писац и дипломата Иво Андрић добио је улицу у Гватемала Ситију, а церемонији свечаног отварања присуствовао је потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић, који је истакао да је тај гест знак искреног и вишедеценијског пријатељства Гватемале и Србије и симбол поштовања и признања за дела српског нобеловца.

Дачић је у своје лично име и у име народа Србије захвалио министарки спољних послова Гватемале Сандри Поланко и руководству Гватемала Ситија за именовање улице по Иви Андрићу.

Како је рекао, одлука градских власти Гватемала Ситија из 2017. године донета је у знак искреног и вишедеценијског пријатељства Гватемале и Србије који су, приметио је министар, базирани на међусобном уважавању два народа и поштовању суверенитета и територијалног интегритета две државе.

“Овај догађај је симбол поштовања и признања за књижевна дела нобеловца и нашег угледног писца Иве Андрића, лауреата ове престижне награде за 1961. годину“, рекао је Дачић.

Подсетио је да је на иницијативу почасног конзула Србије у Гватемали Марсела Арсу, Комисија за споменике и називе тргова и улица Скупштине града Београда 2016. године донела одлуку о додељивању назива улице у Београду по имену гватемалског нобеловца Мигела Анхела Астуријаса.

“Искрено се надам да ће свечано именовање и формално отварање улице Мигела Анхела Астуријаса у Београду бити реализовано приликом предстојеће посете моје колегинице, министарке спољних послова Гватемале Србији у јуну ове године“, рекао је министар.

Шеф српске дипломатије је истакао да је Андрић био светски признати писац, дипломата и интелектуалац, који је свој живот посветио књижевности, али и дипломатији, као и да се у мноштву литерарних бисера, по којима је остао упамћен, издвајају епохална дела “На Дрини ћуприја“, “Травничка хроника“ и “Проклета авлија“.

У тим делима, навео је Дачић, Андрић на маестралан начин портретише живот у некадашњој Босни под турском влашћу.

“Када је реч о његовим дипломатским дометима, ваља поменути да је оставио значајан печат својом преданом службом у посланствима и конзулатима ондашње Краљевине Југославије у Риму, Грацу, Мадриду, Берлину, Бриселу, Женеви и другим европским престоницама“, казао је министар.

Додао је да је именовање улице Иве Андрића у Гватемали још један знак да културне везе често леже у основи укупних односа две земље и два народа, чинећи их снажнијим и нераскидивим.

 

Извор: Курир, Танјуг     Фото: МСП

The post Ивица Дачић: Улица посвећена Иви Андрићу је симбол поштовања и признања нашег нобеловца appeared first on Социјалистичка партија Србије.

Source: Социјалистичка партија Србије (http://www.sps.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »