Харадинај: Тешко је веровати Европљанима и Могерини

Премијер привремених приштинских институција, Рамуш Харадинај, рекао је да је тешко више веровати Европи и шефици европске дипломатије Федерики Могерини, када је реч о визној либерализацији за Приштину и наставку дијалога са Београдом.

Харадинај је новинарима након седнице владе рекао да би дијалог са Београдом требало да буде настављен без условљавања.

Објашњавајући зашто је Приштина изгубила поверење у ЕУ, Харадинај је запитао:

«Како можемо веровати Европљанима који су нам једном рекли дијалог, а затим дијалог условили порезом. Како да знамо шта ће даље да кажу. Постало је тешко веровати им. Могерини и други су нам рекли да то учинимо за либерализацију. Међутим…», рекао је Харадинај, пенела је Коха.

Оценио је позитивним то што Европском унијом сада председава Румунија, а потом ће, казао је, Финска.

«Ми се надамо да ће доћи и тај дан», казао је Харадинај.

Говорећи о наставку дијалога са Београдом, Харадинај каже да је незамисливо рећи да Приштина не испуњава услове да «седне за сто са Србијом».

Запањујуће је, каже, како је Приштина дошла у ову ситуацију.

«Зато апелујем за покретање дијалога и отварање тема уз узајмно признавање у оквиру постојећих граница, што би нам омогућило да имамо и слободну трговину», рекао је.

Што се либерализације тиче, Харадинај каже да је мало вероватно да ће одлука о томе бити поверена званичницима ЕУ који и даље говоре о условима за либерализацију визног режима.

Уверава да Приштина ради на либерализацији, али је подсетио истовремено на изборе за Европски парламент који ће бити одржана у мају.

«Радимо на овој теми, али ниста не долази аутоматски након испуњавања услова, јер Европа има своје процедуре, а предстоје и избори у ЕУ», рекао је Харадинај

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »