Дојче Веле: Улице у Мостару носе имена усташких злочинаца

Хрватски део Мостара не може да коначно раскрсти са заоставштином НДХ и да промени називе улица дате по усташким злочинцима, истиче «Дојче веле» и наводи да се покрећу иницијативе да ту ситуацију реши високи представник и промени спорна имена улица.

Улице у западном Мостару и даље носе имена усташких злочинаца Миле Будака, Јуре Францетића, Иве Зеленике, Ђуре Спужевића, Лорковића и Вокића, као и Рафаела Бобана, упркос пресуди Уставног суда БиХ да су такви називи неуставни.

У тексту са насловом «Разгледница из улице Јуре Францетића», немачки радио додаје да о проблему који су им оставили «политичари из 1995», ретко ко жели да говори. Годинама се безуспешно тражи решење, а то је и данас тема која изазива међусобне оптужбе.

Последња иницијатива — петиција о укидању назива ових улица у Мостару, како наводи «Дојче веле», потиче од историчара и колумнисте Вука Бачановића и власника херцеговачког портала «Поскок.инфо» Ивана Шушњара.

Они од високог представника Валентина Инцка траже да укине имена ових пет улица.

Иван Шушњар, образлажући овај захтев, каже да су називи тих улица «трајан терет западној Херцеговини» и да је «политика — демократски изабрана од народа — демократски донела одлуке о преименовању улица, па зато позивају високог представника да »недемократским» путем укине имена улица».

Његов колега Вук Баћановић не ограничава се само на Мостар, већ у исти контекст жели да стави и све земље бивше Југославије.

«Трагови фашизма и имена улица усташких главешина морају нестати и то не само у БиХ, већ и у земљама у окружењу. Ми морамо заједно да живимо и само заједно то морамо да урадимо», каже Баћановић.

Радио «Дојче веле» подсећа, да је Општинско веће Мостара 1995. године, у такозваном хрватском делу Мостара, преименовало укупно 72 улице и трга.

Избрисане су улице заслужних, предратних Хрвата, Бошњака и Срба, али и хрватског вође сељачке буне Матије Гупца и хрватског песника и политичара Владимира Назора, а улице су добили Будак, Францетић, Вокић и Лорковић, Рафаел Бобан и други усташки злочинци.

Мостарски градоначелник Љубо Бешлић (ХДЗ), желећи да исправи грешку својих страначких колега из 1995. године и, како је навео, скине «хипотеку усташтва над Хрватима», од Градског већа је два пута затражио промену назива спорних улица.

Али, ту иницијативу, осим у његовој странци, нису подржали ни посланици из СДА и СДП, тврдећи да постоје и остале улице са спорним именима које треба мењати.

«Град Мостар аплицирао је за Европску престоницу културе 2024. године, али заробљеници смо прошлог времена. Неприхватљиво је да Град кандидат има обележја неке мучке прошлости», сматра мостарски градоначелник.

Ибрахим Рахимић, члан СДА и одборник у последњем сазиву Градског већа, има занимљив предлог. Он сматра да високи представник није тај који би требало да укида имена улица, већ да би то морали да учине Мостарци.

«Од Инцка тражимо помоћ, а политичке елите желе да оде. Мој предлог је да се изврши ревизија имена свих улица и да се то врати на стање из 1991. године што би био пилот-пројекат за читаву БиХ», предлаже Рахимић.

Дојче веле каже да из канцеларије Валентина Инцка на ове иницијативе стиже дипломатски одговор:

«Питање спорних назива улица једно је од кључних које би требало решити у Мостару и зато је потребно поново покренути озбиљне разговоре о тој теми у оквиру компетентног тима стручњака».

Високи представник у саопштењу наглашава и да «није у складу с цивилизацијским вредностима величати оне који су чинили злочине против недужних жртава и да Мостар и друге средине у овој земљи, у складу са својим декларисаним европским вредностима, то питање морају да реше»

А као добре примере модела за такво решење Валентин Инцко наводи многе земље ЕУ, а пре свега Аустрију и Немачку.

А док је још све на чекању, није немогуће да ће вам стићи писмо или разгледница из улице др Миле Будака или Јуре Францетића, закључује Дојче Веле.

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »