Дачић: У Гватемала Ситију отворена улица Иве Андрића

Говор првог потпредседника Владе Србије и министра спољних послова Ивице Дачића на свечаној церемонији отварања улице Иве Андрића у Гватемала Ситију:

„Даме и господо,
Изузетна ми је част да као представник Републике Србије у функцији потпредседника Владе и министра спољних послова будем присутан данас на свечаној церемонији именовањa улице Иве Андрића у централној зони града.

Овом пригодном приликом захваљујем се, у име народа Србије и у своје лично име, министарки спољних послова Гватемале Сандри Поланко и руководству Гватемала Ситија за именовање улице Иве Андрића.
Одлука градских власти Гватемала Ситија из 2017. године, донета је у знак искреног и вишедеценијског пријатељства Гватемале и Србије, који су базирани на међусобном уважавању два народа и поштовању суверенитета и територијалног интегритета две државе. Уједно, данашњи догађај је симбол поштовања и признања за књижевна дела нобеловца и нашег угледног писца Иве Андрића, лауреата ове престижне награде за 1961. годину.

Као пријатељски гест наше стране, а на иницијативу почасног конзула Републике Србије у Гватемали Марсела Арсу, Комисија за споменике и називе тргова и улица Скупштине града Београда је 2016. године донела одлуку о додељивању назива улице у Београду по имену гватемалског нобеловца Мигела Анхела Астуријаса. Искрено се надам да ће свечано именовање и формално отварање улице Мигела Анхела Астуријаса у Београду бити реализовано приликом предстојеће посете моје колегинице, министарке спољних послова Гватемале Републици Србији у јуну ове године.

Иво Андрић био је светски признати писац, дипломата и интелектуалац, који је свој живот посветио књижевности, али и дипломатији. У мноштву литерарних бисера по којима је остао упамћен свакако се издвајају епохална дела „На Дрини ћуприја“, „Травничка хроника“ и „Проклета авлија“, у којима на маестралан начин портретише живот у ондашњој Босни, под турском влашћу. Када је реч о његовим дипломатским дометима, ваља поменути да је оставио значајан печат својом преданом службом у посланствима и конзулатима ондашње Краљевине Југославије у Риму, Грацу, Мадриду, Берлину, Бриселу, Женеви и другим европским престоницама.

На крају, желим да истакнем да је данашња свечаност још један знак да културне везе често леже у основи укупних односа две земље и два народа, чинећи их снажнијим и нераскидивим.

У то име нека живи пријатељство Гватемале и Србије!“

Извор: МСП

The post Дачић: У Гватемала Ситију отворена улица Иве Андрића appeared first on Социјалистичка партија Србије.

Source: Социјалистичка партија Србије (http://www.sps.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »