«Забринутост Америке за Европу»: Закон о рестриктивним мерама Европи уколико сарађују са Русијом у енергетском сектору

Вашингтон покушава да спречи снабдевање ЕУ руским гасом

Схвативши да САД, са својим скупим течним природним гасом, нису у позицији да се такмиче са руским, Вашингтон је поново одлучио да крене путем прљавог такмичења.

Тако су представници у Конгресу Сједињених Америчких Држава гласали са 391 конгресменом «за» и 24 «против», усвојивши закон којим се предвиђају рестриктивне мере осмишљене да спрече сарадњу Европе са Русијом у енергетском сектору.

Званична мотивација америчких законодаваца је наводно у жељи да «смање зависност» земаља ЕУ од Русије, повећају конкуренцију на европском тржишту, као и да подстакну промоцију инвестиција од стране америчких компанија у овој области и повећају извоз енергије и технологије из иностранства.

У пракси, циљ Вашингтона је други. Узимајући у обзир имплементацију пројекта Северни ток 2, снабдевање јефтиним руским гасом не оставља никакву шансу скупом америчком. Сједињене Државе могу коначно да изгубе европско енергетско тржиште, због чега покушавају да врше притисак док истовремено промовишу своје компаније у ЕУ.

Документ ће ступити на снагу након што га одобри Сенат и потпише га председник САД.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »