Судија наложио ослобађање бившег председника Бразила

Бразилски судија наложио је ослобађање бившег председника Мишела Темера који се налази у притвору од четвртка по оптужбама да је на челу криминалне организације проневерио стотине милиона евра.

Судија Антонио Иван Атије из савезног суда одлучио је да прихвати захтев Темерове одбране оценивши да притвор није оправдан и да може да Темер може да сачека своју пресуду на слободи. Портпарол суда је потврдио да одлука о ослобађању бившег председника ступа на снагу одмах.

Одлука о ослобађању такође обухвата још седам оптужених приведених истовремено кад и бивши председник међу којима је и бивши министар за енергију и рударство Мореира Франко, један од челника Темерове партије десног центра ПМДБ која је деценијама била главна у парламенту.

Судија је рекао да они не представљају претњу за јавни ред нити се сматра да могу да прикрију доказе и да није оправдано да буду у притвору.

Претходник председника Жаира Болсонара,Мишел Темер,78, ; ухапшен је у Сао Паулу 80 дана после одласка са власти у оквиру операције «Експрес прање».

Та истрага покренута пре пет година открила је највећи корупционашки скандал у историји Бразила око уговора јавне нафтне групе Перобарс са великим групама БТП.

Сумња се да је Темер вођа «криминалне организације» која је проневерила до 1,8 милијарди реала (417 милиона евра).

Судија Атије сматра да се притвором крше уставне гаранције. Он је рекао да он жели да се земља ослободу корупције али да борба против те пошасти не може бити легитимна ако се не поштују уставне гаранције.

Темер је дошао на власт у августу 2016. после свргвања левичарске председнице Дилме Русеф због намештања јавних рачуна. Он је тада био потпреседник.

Прошлог четвртка постао је други бразилски председник притворен у оквиру операције «Експрес прање» после Луиса Ињација Лула да Силве који је у затвору од априла 2018. због корупције и прања новца, преноси Танјуг

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »