Курдске снаге: У сиријском кампу 9.000 странаца блиских џихадистима

Више од 9.000 странаца, жена и деце, блиских џихадистима налази се у кампу за расељене на североистоку Сирије, изјавио је курдски званичник.

«Број странаца повезаних са Исламском државом у кампу Ал Хол прелази број од 9.000, од чега су више од 6.500 деца», изјавио је Франс пресу портпарол курдских снага у Сирији, Лукман Ахми два дана након што је арапско-курдска коалиција саопштила крај самопроглашеног калифата Исламске државе.

Он је додао да је тај број утврђен прошле недеље.

Према његовим речима, у кампу нема бораца Исламске државе већ бораве чланови породице које су заробиле курдске снаге.

Ахми није рекао које су националности жене и деца у кампу али је додао да позива УН и међународну заједницу да помогне у решавању тог питања.

Сиријске демократске снаге (СДФ) коју чини арапско-курдска коалиција је пре два дана саопштила да је протерала џихадисте из последњег упоришта на истоку Сирије.

Та коалиција, која је имала подршку међународне коалиције предвођене САД, навела је да је победила џихадисте и елиминисала самопроглашени калифат Исламске државе која је 2014. године заузела велике делове територија Сирије и Ирака.

Више од 370.000 људи погинуло је од почетка рата у Сирији.

Конфликт који је почео репресијом протеста опозиције у марту 2011. године, током година је постао сложенији са учешћем страних земаља и разних џихадистичких група, преноси Ројтерс.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »