Концерт «Да се не заборави»: Сећање на дане када се музиком пркосило НАТО агресији

Уметнички ансамбл Министарства одбране „Станислав Бинички” синоћ је на Великој сцени Народног позоришта у Београду одржао концерт под називом „Да се не заборави”, посвећен свим жртвама НАТО агресије.

концерт „Да се не заборави”(фото:Лола Ђорђевић)

Поред Ансамбла „Бинички”, хорова Министарства одбране и Војске Србије и Дечијег културног центра, на концерту су наступили Горан Шепа, Зорана Павић, Кики Лесендрић, Миа и Уна Ганић, Оливер Њего, Снежана Берић — Екстра Нена, Жарко Данчуо и солисти на тромбону и фрули Александар Бенчић и Бора Дугић. Диригенти су били Катарина Божић, Игор Митровић и Војкан Борисављевић.

концерт „Да се не заборави”(фото:Лола Ђорђевић)

Након кратког подсећања на 78 дана страдања која су обележила 1999. годину, програм је упечатљиво и емотивно отпочео „Песмом малом анђелу”, којом је Дечији хор оживео сећање на трогодишњу Милицу и све малишане који су живот изгубили  током бомбардовања наше земље.

Потом је начелник Ансамбла капетан фрегате Светозар Василески позвао на одавање поште невиним жртавама агресије, што је и учињено кроз Мокрањчев „Вјечнаја памјат”, где је уз „Бинички” и Хор, солиста био ђакон Александар Секулић.

концерт „Да се не заборави”(фото:Лола Ђорђевић)

Болна сећања оживљена су кроз „Баладу нерођених” Боре Дугића, „Actus tragicus“ Ивана Јевтића, уз солисту на тромбону Александра Бенчића, те потресну „Вилу са Кошара” у извођењу Хора Министарства одбране и Војске Србије.

Кики Лесендрић -концерт „Да се не заборави”(фото:Лола Ђорђевић)

„Нека ратне игре престану” била је порука Горана Шепе, песму „Срце хероја” извео је Хор, „Груди балканске” Неше Лептира отпевала је Зорана Павић, а Кики Лесандрић је свој наступ обојио пролећем кроз познату песму „Као птица на мом длану”.

Зорана Павић — концерт „Да се не заборави”(фото:Лола Ђорђевић)

Песму „Тамна је ноћ” извела је Елеонора Баруџија, чувену Коенову „Алелуја“ сестре Миа и Уна Ганић, учеснице концерта „Наша деца”, а Хор говорну фугу „Србија”.

Оливер Њего-концерт „Да се не заборави”(фото:Лола Ђорђевић)

Оливер Њего је измамио буран аплауз песмом „Ово је Србија“, као и  Дечији хор ДКЦ са песмом „Ово је земља за нас”.

концерт „Да се не заборави”(фото:Лола Ђорђевић)

Концерт је завршен песмом „Волимо те отаџбино наша” у извођењу Снежане Берић и Жарка Данчуа, којима су се потом придружили сви учесници у програму, оживевши сећање на дане када се музиком пркосило агресији, са тргова, мостова и улица, као што је и синоћ музиком поручено да заборава нема и да ће сећање на невине жртве остати вечно.

концерт „Да се не заборави”(фото:Лола Ђорђевић)

Концерту „Да се не заборави” присуствовали су високи војни званичници, чланови војнодипломатског кора и многобројни припадници Министарства одбране и Војске Србије.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »