Јурећи профит Боинг журио да престигне конкуренцију; авиони падали, људи гинули

Боинг 737 Макс, модел авиона који је у две несреће однео више од 300 живота, произведен је у оквиру журбе компаније «Боинг» да престигне конкуренцију.

Боинг 737 Макс,Фото Танјуг/Ап

Сада се води истрага о томе да ли су притом занемарени неки кључни безбедносни проблеми, као и додатна обука пилота.

Како пише «Њујорк тајмс», 2011. године шефови «Боинга», сучени са могућношћу да «Америкен ерлајнз» купи стотине авиона од «Ербаса», одустају од идеје развоја новог модела летелице, за шта би им отишла читава деценија, и одлучују се да осавремене постојећи 737, у року од шест година.

Сада, међутим, та журба да се направи 737 Макс, прети да угрози репутацију и профит компаније.

У почетку у Боингу нису били много забринути због најављеног новог Ербасовог модела А320нео.

У седишу Боинговог сектора путничких авиона у Рентону, у држави Вашингтон, проценили су да ће тај авион бити скуп и неконкурентан.

Сматрали да не треба одмах реаговати, већ да треба сачекати крај деценије и на тржиште избацити потпуно нови модел авиона.

Боинг, иначе, дуго није ни имао разлога да брине због европске конкуренције.

Али од краја 1990-их све више нискобуџетних компанија куповало је А320, да би Ербас од 2005. године преузео примат у продаји.

У дотад арогантном Боингу, аларм се упалио тек када се појавила могућност да један велики амерички авиопревозник своју флоту попуни искључиво Ербасовим авионима.

Тада је кренула жетока трка да се заосатак надокнади. Инжењери су притискани да у кратким роковима ураде техничка решења и нови дизајн, радници су премештани са других сектора, а притом је и буџет био ограничен, преноси Танјуг.

Боинг 737 Макс,Фото Танјуг/Ап

Садашњи и бивши запослени у Боингу кажу да, упркос тој ужурбаности, нису имали никакве сумње у квалитет пројекта када је посао био завршен. Да би сустигао Ербас, Боинг је морао да на 737 Макс постави нови јачи и већи мотор, што је за собом повукло низ измена.

Већи мотор мења аеродинамику авиона и чини да у неким околностима он лакше губи узгон на крилима. Како би се то спречило, Боинг је додао и нови софтвер, под називом МЦАС, који би аутоматски спустио нос авиона ако би се он нагнуо под опасним углом.

Пошто је нови систем радио из другог плана, у Боингу нису сматрали да је за то потребна обука пилота, а регулаторне власти су се сагласиле.Испоставило се, међутим, да се управо тај нови систем нашао у фокусу истаге последњих авионских несрећа.

Боинг сада ради на поправљању МЦАС-а.

Компанија је под све већим притиском пошто авиопревозници размишљају да одустану од наруџбина или да траже одштету.

Производња у фабрици у Рентону се, међутим, наставља. Боинг тренутно производи 52 модела 737 месечно, већином 737 Макс, а у априлу намерава да тај број повећа на 57, пише “Њујорк тајмс.

Боинг 737 Макс,Фото Танјуг/Ап

ЕТИОПИЈАН ЕРЛАЈНС ЋЕ УЧЕСТВОВАТИ У ИСТРАЗИ С БОИНГОМ

Етиопијан Ерлајнс ће радити са истражитељима у Етиопији, Сједињеним Америчким Државама и другде «како би се открило шта је пошло по злу на лету 302», изјавио је данас главни извршни директор те авио-компаније Теволд Гебремаријам.

Његово обећање уследило је након извештаја да је истрага отежана јер се информације о несрећи 10. марта, у којој је погинуло 157 људи, не деле са међународним партнерима, извештава Ројтерс.

Амерички прозивођач авиона, Боинг, налази се под интензивном истрагом откако је за само пет месеци пао његов други авион, нови модел 737 МАX 8.

Теволд је рекао да је однос етиопске авио-компаније са Боингом добар.

«Упркос трагедији, Боинг и Етиопијан Ерлајнс ће наставити односе и у будућности. Ми обећавамо да ћемо сарађивати с Боингом и нашим колегама у свим авио-компанијама како бисмо путовања авионом учинили још безбеднијим. Етиопијан Ерлајнс верује у Боинг. Они су наш дугогодишњи партнер», навео је он.

Боинг ће, додаје британска агенција, ове седмице обавестити више од 200 пилота, техничких шефова и регулатора у свету о ажурирању софтвера и обуци за своје авионе 737 МАX.

Боингова флота 737 МАX је приземљена широм света од несреће 10. марта, што је збрисало 28 милијарди долара тржишне вредности компаније и довело у питање унапред извршене наруџбине авиона вредне више од 500 милијарди долара, преноси Танјуг.

«Потпуно подржавам то (отказивање наруџбина). Све док не добијемо одговоре, довођење још једног живота у ризик је превише», рекао је Теволд.

 

 

 

 

 

 

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »