Гостовање Горана Тривана у Дневнику на РТС: Припрема се најстрожа селекција увоза половњака

Морамо да се одлучимо – хоћемо ли да се загађујемо и разбољевамо или ћемо да возимо јефтине аутомобиле, поручио министар заштите животне средине Горан Триван коментаришући могућност да Србија забрани увоз аутомобила са „евро 3“ моторима.

Горан Триван је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да се разговара о могућности забране увоза аутомобила старијих од 10 година јер је време да, како каже, Србија поведе рачуна о сваком сегменту загађења.

„Последњих година постајемо гробље аутомобила из Европе. Нема разлога да сами пристанемо на ту врсту загађивања без обзира на интересе. Нема разлога да увозимо возила старија од 10 година“, рекао је министар и подсетио да је Србија прошле године увезла око 180.000 половних аутомобила.

Поручује да морамо да се одлучимо да ли желимо да се загађујемо и разбољевамо или ћемо да возимо јефтине аутомобиле.

„Можда можемо да направимо компромисе. Нису они тешки када их треба правити са здрављем. Европа већ ово ради, они су применили стандарде, и то није било питање пара“, истиче министар заштите животне средине.

Сматра да ће за шест месеци или годину дана аутомобили са „евро 4“ моторима коштати као сада они са „евро 3“, па не стоји, каже, коментар да људи неће имати новца.

„Нисам сигуран да је та логика исправна. И ја се нећу руководити том логиком. Видећемо шта ће победити у јавној расправи“, наводи Триван.

На констатацију водитељке да ће то изазвати револт грађана, министар каже да његово није да  изазива симпатије код људи који не воде рачуна о животној средини.

„Ово што радим је пролазно, ја ћу овде бити неко време, а онда ћу наставити да се тиме бавим. Калкулација са допадањем… нисам сигуран да ми се допада“, истиче Триван.

У јавној расправи ће, каже, учествовати различите асоцијације увозника, грађана. На крају ће Министарства да донесу одлуку шта ће бити, додаје Триван.

Министар је рекао да је са председницом Владе Аном Брнабић разговарао о увођењу субвенција за електричне аутомобиле. „Даћу све од себе да их од наредне године имамо“, рекао је Триван.

„За неку годину ће Европа забранити трговину опасним отпадом што значи да морамо да направимо капацитете за прераду опасног отпада, а те капацитете немамо“, наводи министар.

Извор: РТС

фото: Архива

 

The post Гостовање Горана Тривана у Дневнику на РТС: Припрема се најстрожа селекција увоза половњака appeared first on Социјалистичка партија Србије.

Source: Социјалистичка партија Србије (http://www.sps.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »