Фејсбук уклонио лажне налоге са Косова, Северне Македоније, Ирана…

Компанија «Фејсбук» саопштила је данас да је уклонила више лажних налога са Косова, из Северне Македоније, Ирана и Русије, за које је навела да је забележено «координисано неаутентично понашање».

Ројтерс преноси да је ова компанија објавила да је „укупно“ 2.632 страница, група и налога уклоњено са Фејсбука и Инстаграма због операција повезаних с поменутим земљама“.

Наводи се да је „513 тих налога било повезано с Ираном, док је 1.907 било везано за Русију“.

„Налози повезани са Русијом су у највећој мери уклоњени као ’спем‘, а мали део је био ангажован у координисаном неаутентичном понашању“, пише у саопштењу „Фејсбука“.

Компанија је навела да су странице и налози „уклоњени због понашања, а не због садржаја“.

У саопштењу се додаје да је мали број објава везано за украјинске вести и политику, укључујући и актуелни сукоб у источној Украјини, локалној и регионалној политици, украјинским патриотизмом, проблеме са избеглицама, украјинском војском, ситуацијом на Криму и корупцијом.

Са „Фејсбука“ је такође уклоњени 212 страница, група и налога пореклом из Македоније и са Косова. Неке од њих су наводно представљале политичке заједнице из Аустралије, Велике Британије и Сједињених Америчких Држава, и бавиле се верским и политичким темама као што су национализам, ислам и политичари. „Иако су покушали да се погрешно представе, открили смо да су ове странице, групе и налози повезани са мрежом појединаца који раде у Македонији и на Косову“, додаје се у саопштењу, преноси Спутњик.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »