Европски парламент усвојио контроверзни Члан 13 о интернету

Европски парламент изгласао је контроверзни Члан 13, којим се жестоко пооштравају правила о поштовању ауторских права на интернету.

Члан 13 Закона Директиве о заштити интелектуалног власништва на интернету присиљава интернет компаније да уведу строге нове аутоматске провере кроз које садржај мора да прође пре него што се садржај објави на платформама попут Гугла, Твитера, Фејсбука или Јутјуба.

​Новоусвојеним законом предвиђена је обавеза да технолошке платформе „филтрирају“ садржаје које корисници постављају и да провере да ли је дошло до кршења ауторских права.

У пракси, људи неће више моћи да на интернету користе садржај без дозволе власника ауторских права, чак и ако је реч о анимираном гифу или „мему“.

Са 348 гласа за, 274 гласа против и 36 суздржаних, један од најконтроверзнијих законских предлога Европске уније усвојен је након више од две године оштре полемике између технолошких компанија и издавача.

​Земље чланице ЕУ имају рок од 24 месеца да национална правила ускалде са директивом Европског патрламента.

С обзиром на то да у најспорнијем Члану 13. постоји клаузула која државама чланицама даје суверенитет при имплементацији Директиве, све интернетске платформемораће да прилагоде своје пословање свакој појединој чланици Уније. Тиме се ионако компликован процес доводи до апсурдног нивоа комплексности.

Примена Члана 13., могла би да узрокује блокирање сваког садржаја с непознатим или спорним ауторским власништвом како би компаније избегле правну одговорност.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »