Европа одлучила: Укида се померање сата

Европски парламент гласао је за укидање летњег и зимског рачунања времена. Изгласано је да се од 2021. године укине померање сата које се деценијама догађало два пута годишње, у марту и октобру.

Према директиви ЕУ, свих 28 држава чланица сада прелазе на летње време последње недеље у марту и назад на зимско време последње недеље октобра.

За две године, земље које планирају да заувек остану на летњем рачунању времена требало би да помере казаљке последњи пут у марту 2021, а оне које одаберу зимско рачунање времена подесиће своје сатове последњи пут у октобру 2021. године, пише Би-Би-Си.

Европска комисија — задужена за израду законодавства ЕУ — направила је предлог прошле године, након јавне расправе која је показала да 84 посто испитаника жели да обустави мењање сата.

Летње рачунање времена (ДСТ) је обавезно у ЕУ од 2001. године, с циљем да се интерно тржиште ЕУ учини бољим и да се смање трошкови енергије.

Сматрало се да би мање временских разлика олакшало међународну трговину и путовања у ЕУ, као и да би додатни сати током лета могли да смање потрошњу вештачког осветљења и помогну у слободним активностима на отвореном.

Међутим, уштеда енергије из ДСТ-а показала се прилично маргиналном. Такође, неки од главних трговинских партнера ЕУ — међу којима су Кина, Русија и Турска — не послују под ДСТ-ом.

Консултације и научне студије указују на то да промене сата имају негативан ефекат на здравље људи.

Комисија ЕУ је саопштила да студије указују да «утицај на људски биоритам може бити озбиљнији него што се раније мислило».

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »