Аустријска полиција претресла стан портпарола десничарског покрета због повезаности са убицом са Новог Зеланда

Аустријска полиција претресла је стан портпарола десничарског покрета «Идентитариста» Мартина Селнера због могуће везе с нападачем у новозеландском Крајстчерчу, Аустралијанцем Брентоном Тарантом.

Селнер је објавио да је полиција у понедељак увече извршила претрес његовог стана, јер је добио донацију од атентатора на џамије на Новом Зеланду, објавио је Селнер.

Како је објавио, полиција води истрагу против њега на основу оптужбе «чланства или оснивања једног терористичког удружења».

Селнер је признао да је добио неразмерно високу донацију са једне мејл адресе са презименом атентатора са Новог Зеланда.

За донацију је, каже, захвалио као што чини свим донаторима.

Селнер тврди да је имао намеру да пријави донацију, јер је знао да се води истрага и у Аустрији, али није успео да то учини пре упада полиције.

Добијену донацију ће, како је најавио, поклонити једној хуманитарној установи, и подвукао да нема никакве везе с нападом у Крајстчерчу у коме је убијено 50 људи.

Тврди да није имао никакав контакт с Брентоном Тарантом, нити да га је икада срео.

У видео поруци коју је објавио преко друштвених мрежа, Селнер даје нејасне податке о донацији, тврдећи једном да је донација дата почетком прошле, а у другом делу, почетком ове године.

Истрага у вези с нападом на Новом Зеланду је показала да је Тарант пре терористичког напада боравио и у Аустрији.

Покренута је истрага у Аустрији, а полиција није потврдила тачан датум боравка Таранта у тој држави.

Према писању медија, он је 26.новембра допутовао у Беч, затим је обишао покрајине Корушка, Салцбург и Тирол.

Селнер је уверен да Аустралијанац покушава да аустријски десничарски покрет увуче у напад, јер је изјавио да сматра «патриоте», какав је и аустријски покрет који се боре против масовне миграције и за мирно решење, смешним и лажним, преноси РТС.

«Од Таранта жељене репресије против патриотских активиста су почеле», нагласио је Селнер.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »