Антић: Багер од 100 милиона долара на копу „Дрмно“, копаће 12 милиона тона угља годишње

На површинском копу „Дрмно“ у Костолцу је почео транспорт новог савременог багера у који је уложено скоро 100 милиона долара, а који ће омогућити повећање годишње производње угља у том руднику са девет на 12 милиона тона.

 

На представљању новог багера дугачког 150 метара и тешког 3.200 тона, министар рударства и енергетике Александар Антић рекао је да је циљ да након 2023. производња угља у Србији достигне 45 милиона тона годишње, те да је нови багер од изузетног значаја за развојне планове и део је стратегије повећања производње угља на „Дрмну“ у склопу изградње Блока Б 3 Термоелектране „Костолац Б“.

 

„То је део нашег укупног аранжмана с Кином у коме је кинески ЦМЕК наш партнер. Све активности одвијају се предвиђеном динамиком. Пред нама је изазов да наставимо ту динамику и у року завршимо Блок Б 3“, рекао је министар.

Антић је рекао да ће ове године у Србији бити произведено 38 милиона тона угља, у наредној фази планирано је 40 милиона тона, а када нови багер на копу „Радљево“ у Колубари буде радио у пуном капацитету, производња ће достићи 45 милиона тона годишње.

То су, наводи, планови ЕПС-а који ће остати најзначајнији део српске економије и индустрије и најјачи играч у тој бранши у југоисточној Европи.

„Ове године ћемо произвести 38 милиона тона угља. Улазимо у фазу озбиљних инвестиција које ће нас довести до значајног раста производње угља и електричне енергије у Србији“, рекао је Антић и нагласио да је оптимиста и да је уверен да ће амбициозни планови бити остварени.

Навео је да ће се ове године ући у набавку великих система за коп „Радљево“ за који каже да је кључна развојна компонента производње угља у Колубари и која ће бити део укупне сигурности снабдевања и угљем и електричном енергијом.

Поносан је, додао је, што српске компаније показују спремност да учествују у великим, захтевним и развојним пројектима попут система који је данас оспособљен за рад на копу „Дрмно“. „И у наредном периоду, у великим пројектима озбиљно рачунамо на српске компаније“, рекао је Антић и додао да је привилегија да је на овом пројекту радио и немачки „ТисенКруп“, који је у својој области рада један од лидера на светском тржишту.

Директор огранка кинеског ЦМЕК-а Рен Каилонг рекао је да је од отварања монтажног плаца са кога багер креће на радну позицију прошло 36 месеци и да су уз подршку министра Антића и челних људи ЕПС-а сви планирани послови завршени.

Извор: Танјуг

The post Антић: Багер од 100 милиона долара на копу „Дрмно“, копаће 12 милиона тона угља годишње appeared first on Социјалистичка партија Србије.

Source: Социјалистичка партија Србије (http://www.sps.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »