Ангела Меркел: Европа жели у „Пут свиле“

Немачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је да је пројекат „Пут свиле“ веома важан и Европљани желе да у њему играју активну улогу.

„Мислим да је пројекат ’Пут свиле‘ веома важан. Ми, Европљани, желимо да играмо активну улогу и учествујемо у том пројекту. То би требало да доведе до одређеног реципроцитета“, рекла је Меркелова након састанка са француским председником Емануелом Макроном, председником Кине Си Ђинпингом и председником Европске комисије Жан-Клодом Јункером, уочи самита ЕУ—Кина који ће се у Бриселу одржати 9. априла.

„Пројекат као такав представља веома добру визуализацију онога што одређује нашу међусобну зависност и наше узајамне везе“, додала је канцеларка.

Концепт „Један појас — један пут“ је међународна иницијатива Кине за побољшање постојећих и стварање нових трговинских и транспортних коридора који повезују више од 60 земаља Средње Азије, Европе и Африке, а чији је циљ промовисање развоја трговинских односа између њих и Кине. Идеју о оснивању „Економског појаса Пута свиле“ изнео је Си Ђинпинг и она се први пут чула током његовог говора у Астани у оквиру државне посете Казахстану у септембру 2013. године.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »